LEUVEN MINDGATE

Apple-implementatie van WPA2-Enterprise (Wi-Fi) beveiligingsprotocol houdt mogelijk veiligheidsrisico in voor bedrijfsnetwerken


Tijdens een congres in het Engelse Oxford heeft UHasselt-informaticastudent Pieter Robyns een belangrijk veiligheidsrisico toegelicht bij het gebruik van Apple-toestellen in combinatie met het WPA2-Enterprise protocol, een universele standaard voor de beveiliging van draadloze bedrijfsnetwerken. Door misbruik te maken van de Apple-implementatie van dit protocol kunnen cybercriminelen de identificatiegegevens onderscheppen van werknemers die met een Apple-toestel op een bedrijfsnetwerk inloggen. Onderzoekers van iMinds en het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) van de Universiteit Hasselt die de masterstudent begeleidden, hebben Apple eerder dit jaar van hun bevindingen op de hoogte gebracht; met de lancering van het nieuwe besturingssysteem iOS8 eind 2014 zou het probleem opgelost moeten zijn. Dit veiligheidsrisico geeft nogmaals aan dat het essentieel is om voor de afscherming van bedrijfsgegevens niet enkel te vertrouwen op de beveiliging van het draadloze netwerk.

Het belangrijkste protocol voor de beveiliging van draadloze bedrijfsnetwerken

Bedrijfsnetwerken bevatten alle info die cruciaal is voor het goed functioneren van een onderneming – gaande van (toekomstige) productinformatie tot gedetailleerde marketingplannen, klantenbestanden en financiële data. Het is dan ook erg belangrijk om die gegevens op een degelijke manier af te schermen, vooral wanneer ze via draadloze netwerken door werknemers worden geraadpleegd. Onder meer om die reden ontwikkelde de internationale standaardisatieorganisatie IEEE het Wi-Fi Protected Access II (WPA2)-Enterprise protocol: momenteel het meest vertrouwde beveiligingsmechanisme voor draadloze bedrijfsnetwerken.

Apple-implementatie van WPA2-Enterprise zet deur open voor cyberaanvallen

Helaas kunnen beveiligingsmechanismen omzeild worden, zeker wanneer standaarden de mogelijkheid laten aan fabrikanten om implementatiedetails zelf in te vullen. Een dergelijk probleem werd aan het licht gebracht in de thesis van Pieter Robyns, een masterstudent informatica aan de Universiteit Hasselt, onder leiding van onderzoekers van onder meer iMinds. Robyns ontdekte dat een problematische implementatie van het WPA2-Enterprise protocol cybercriminelen in staat stelt om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk, en dus mogelijk ook tot de informatie die erop wordt opgeslagen. Het is in het bijzonder de Apple-implementatie van WPA2-Enterprise die de deur openzet voor cyberaanvallen. 

“Aanvallers kunnen toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk zonder in het bezit te zijn van een geldige gebruikersnaam en wachtwoord,” zegt Pieter Robyns. “Door de specifieke implementatie van Apple kan een cybercrimineel immers de identificatiegegevens, die draadloos verstuurd worden wanneer een werknemer met zijn Apple-toestel (iPhone/iPad en Mac OS X) met het Wi-Fi bedrijfsnetwerk probeert te verbinden, onderscheppen en gebruiken. Op die manier worden de identiteit van die werknemer en al zijn toegangsrechten overgenomen, zonder dat de gebruiker daar zelf iets van merkt.”

Vertrekpunt voor meer complexe aanvallen; geen probleem voor thuisnetwerken

“De ontdekking van Pieter heeft een potentieel belangrijke impact,” voegt Bram Bonné, van iMinds - EDM - Universiteit Hasselt daaraan toe. “WPA2-Enterprise is wereldwijd de meest vertrouwde beveiligingsstandaard voor bedrijfsnetwerken, omdat IT-verantwoordelijken overtuigd zijn van de degelijkheid ervan. En normaal gezien zorgt WPA2-Enterprise inderdaad voor een perfecte versleuteling van de inloggegevens die via Wi-Fi verstuurd worden; alleen loopt er nu iets fout met de specifieke Apple-implementatie ervan. Gezien het grote aantal Apple-toestellen in omloop houdt dat uiteraard een bepaald veiligheidsrisico in. Eens de deur tot het bedrijfsnetwerk openstaat, kan er immers een meer complexe aanval worden opgezet, waarbij eveneens gebruik wordt gemaakt van de identiteit van de eigen werknemers. Gelukkig hoeven consumenten alvast niet wakker te liggen van dit probleem: voor correct beveiligde thuisnetwerken is er niets aan de hand – die versleutelen data immers aan de hand van een ander protocol (WPA2-PSK) dat, voor zover bekend, wel correct werd geïmplementeerd op de belangrijkste platformen.”

"We hebben onze bevindingen aan Apple overgemaakt, en alles wijst er op dat met de introductie van iOS8 later dit jaar het probleem wordt opgelost,” besluit Pieter Robyns. “Maar ondertussen raden we beheerders van bedrijfsnetwerken wel aan om vertrouwelijke gegevens te bewaren op servers die afgeschermd zijn met aparte toegangsrechten, in plaats van enkel te vertrouwen op de beveiliging van het draadloze netwerk.”

De masterthesis van Pieter Robyns werd gerealiseerd in de opleiding Informatica aan de Universiteit Hasselt, met als promotoren prof. dr. Peter Quax en prof. dr. Wim Lamotte, onder begeleiding van ir. Bram Bonné. Pieter zal vanaf september 2014 werken als doctoraatsstudent, verbonden aan iMinds - EDM - UHasselt.

Over iMinds

iMinds, het Vlaamse digitale onderzoekscentrum, bundelt de krachten van haar 850+ onderzoekers aan vijf Vlaamse universiteiten (zoals in dit geval de Universiteit Hasselt) voor strategisch en toegepast onderzoek in domeinen zoals ICT, Media en Health. Samen met haar onderzoekspartners (bedrijven, overheden en non-profitorganisaties) vertaalt iMinds digitale knowhow in concrete producten en diensten. Daarnaast begeleidt iMinds onderzoekers, jonge ondernemers en start-ups bij het succesvol naar de markt brengen van hun idee. Meer informatie: http://www.iminds.be/ (Twitter: @iMinds).

Over UHasselt

De Universiteit Hasselt (UHasselt) is in vier decennia uitgegroeid tot een dynamisch centrum van onderwijs, onderzoek en dienstverlening. De UHasselt heeft twee campussen (Diepenbeek en Hasselt), zes faculteiten (Architectuur en kunst, Bedrijfseconomische wetenschappen, Geneeskunde en levenswetenschappen, Industriële ingenieurswetenschappen, Rechten, Wetenschappen) en zeven onderzoeksinstituten (biomedisch, statistisch en milieu-, en materiaalonderzoek, onderzoek rond mobiliteit, innovatiemanagement en digitale media). Haar baseline ‘Knowledge in action’ onderstreept de ambitie en het engagement van de UHasselt: mee de schouders zetten onder het vormgeven van een innovatieve, duurzame toekomst van de regio. De universiteit wil een knooppunt in het innovatieweb zijn. Door een sterk internationaliseringsbeleid heeft de Universiteit Hasselt niet alleen een sterk netwerk in Vlaanderen, maar ook in de rest van Europa opgebouwd. De UHasselt heeft 5.500 studenten en 1.200 personeelsleden (2014). Meer informatie: www.uhasselt.be (Twitter: @uhasselt / Facebook:www.facebook.com/uhasselt).

Contact

  • Pieter Robyns - Master Informatica, UHasselt, +32 11 26 84 11
  • Ir. Bram Bonné - Onderzoeker, iMinds - EDM - UHasselt, +32 11 26 84 59
  • Prof. Dr. Wim Lamotte, iMinds - EDM - UHasselt,+32 11 26 84 23
  • Prof. Dr. Peter Quax, iMinds - EDM - UHasselt, +32 11 26 84 52
  • Wim Van Daele, iMinds Persrelaties, +32 9 331 48 23

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us