LEUVEN MINDGATE

Koen De Graeve en Matteo Simoni deze zomer samen op de set in Leuven


Deze film komt tot stand met de steun en medewerking van Leuven.Inc en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, Nederlands Filmfonds, Eén, Telenet, Kinepolis Film Distribution (KFD), de Belgische tax shelter voor filmfinanciering en ook KULeuven, de stad Leuven en KBC.

Deze week gingen aan de KU Leuven de opnames van de Vlaamse langspeelfilm ‘Alles voor Lena’ van start. In de film ontdekt een jonge professor in het jaar 2040 een manier om e-mails te versturen naar het verleden. De film is het debuut van regisseur Lukas Bossuyt en de hoofdrollen zijn weggelegd voor Koen De Graeve (De Helaasheid der Dingen, Van Vlees en Bloed), Matteo Simoni ( Safety First, Marina) en Robrecht Vanden Thoren (Hasta La Vista).

Scenarist-Regisseur Lukas Bossuyt is naast filmmaker ook burgerlijk ingenieur. Een hele tijd geleden raakte hij geïnspireerd door het idee om mails te kunnen versturen naar het verleden. ‘Alles voor Lena’ vertelt het verhaal van de jonge en briljante professor Viktor (Koen De Graeve), die in het jaar 2040 een manier ontdekt om e-mails terug te sturen in de tijd. Het verleden verander je echter niet zomaar; elke kleine ingreep heeft grote gevolgen. Daar komt Viktor al snel achter...

Decor voor dit verhaal is de Leuvense universiteit en binnenstad. In het echte leven is het Kasteelpark Arenberg in Heverlee het domein van de ingenieurs en exacte wetenschappers van de KU Leuven. De komende 30 dagen  nemen acteurs en filmcrew even hun plaats in.

De KU Leuven is niet enkel de setting waarin deze film zich afspeelt, tijdens de ontwikkeling van het verhaal werd ook nauw samengewerkt met Leuvense onderzoekers en professoren. Hoe gaat een onderzoeker aan de universiteit te werk? Als hij in het verleden zou willen ingrijpen, hoe zou dat dan kunnen gaan? En hoe breng je het jaar 2040 realistisch in beeld? Hoe zal de wereld er dan uitzien?

‘Alles voor Lena’ is de debuutfilm van Lukas Bossuyt. Na zijn filmstudies aan de London Film School bewees hij zichzelf als scenarist in een aantal Vlaamse tv-reeksen en bouwde hij een opmerkelijke carrière uit als regisseur van commercials. Hij schreef en regisseerde ook de kortfilms Strawberry Flavour en Elisabeth.

Matteo Simoni: “Ik hou van regisseurs die risico's durven nemen. Dat houdt ons scherp”
Koen De Graeve: “Het scenario is scherp, intens, geflipt. Nog nooit gezien...”

Bron: Nieuwsdienst KU Leuven

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us