LEUVEN MINDGATE

Sustainable Partnerships Award 2014 voor RVO-Society en Cera


Gisteren reikten duurzaamheidsnetwerken Business & Society Belgium en KAURI voor de tweede keer de Sustainable Partnerships Award uit. Deze award prijst de meest inspirerende samenwerkingen tussen bedrijven en middenveldorganisaties in België. Dit jaar vielen 3 partnerships in de prijzen waaronder de samenwerking tussen RVO-Society en Cera in het project ‘innoveren met een hart’. Andere winnaars waren Changing the e-waste cycle van o.a. Recupel en WorldLoop, Biodiversité Partenariale van Hebaye Frost, Natagora en Apligeer.

Innoveren met een hart

https://secure-access.imec.be/owa/14.3.123.3/themes/resources/,DanaInfo=exchangewww.imec.be,SSL+clear1x1.gifInnoveren met een hart, een initiatief van Cera en RVO-Society, brengt ondernemers in de socialprofitsector met een reële nood aan technologische innovatie in contact met studenten uit wetenschappelijke en technologische opleidingen. Deze ingenieursstudenten of technische bachelors zoeken in het kader van een ontwerpopdracht of masterproef naar innovatieve oplossingen op maat van de organisatie en haar doelgroep. Een grondige en geslaagde oefening in verstaanbaar communiceren, goed luisteren, doorzetten, en creatief zijn, levert deze studenten een Cera Award op, een erkenning voor ‘technische innovatie met een hart’. Een rfid-schoen voor dementerende bejaarden met wegloopgedrag of aangepast speelgoed voor geparalyseerde kinderen van het Dominiek Savio Instituut, zijn maar enkele voorbeelden uit de 15 jaar Cera Award-geschiedenis. Naast Cera en RVO-Society zijn ook Verso, vereniging voor social profitondernemingen, en Vlaamse universiteiten en hogescholen betrokken.

Van Cera Award tot ‘community service engineer’

Jaarlijks worden binnen ‘Innoveren met een hart’ zo’n 15 projecten uitgevoerd. Maar de ambities van de partners reikten verder en met zin voor duurzame samenwerking stampten ze een nieuw structureel initiatief uit de grond dat een mooie aanvulling is op Cera Award. De idee van de ‘sociaal ingenieur’ als gewenste profiel op de arbeidsmarkt groeide uit tot een nieuw postgraduaat ‘community service engineer’.  Meer inzichten in mensen en processen in de socialprofitsector moeten de afgestudeerde ingenieurs toelaten om oplossingen, toepassingen en instrumenten te ontwikkelen die tegemoet komen aan de noden van de eindgebruikers en socialprofitorganisaties. Volgend academiejaar zullen de eerste studenten de opleiding volgen aan de K.U.Leuven & Thomas More Kempen.

‘Sterke academische betrokkenheid’

Cera en RVO-Society wenden technologie aan voor meer zelfstandigheid en een betere levenskwaliteit voor kwetsbare groepen in onze maatschappij. ‘We waarderen hierbij in het bijzonder de sterke academische betrokkenheid. Hierdoor worden studenten van technische richtingen warm gemaakt voor de socialprofitsector en slagen maatschappelijke organisaties erin om technische innovaties te kunnen gebruiken’ klonk het bij de jury van de Sustainable Partnerships Award 2014.

De prijs van Business en Society is een pure erkenning voor de “moed om over de organisatiegrenzen heen te durven kijken bij het creëren van gemeenschappelijke meerwaarde” en er is verder geen bedrag aan verbonden.

Meer info

Voor meer info over de Sustainable Partnerships Award en de winnaars van dit jaar, kunt u contact opnemen met Oriane De Vroey van Business & Society en Jan Ockerman van KAURI.
http://www.sustainablepartnerships.be/

Oriane De Vroey
CSR Business Partner
Business & Society Belgium
Tel: +32 (0)2 515 09 72
Oriane.devroey@businessandsociety.be
http://www.businessandsociety.be/

Jan Ockerman
Communication
KAURI vzw/asbl
Tel: + 32 (0) 2 469 41 20
jan.ockerman@kauri.be
http://www.kauri.be/

Over RVO-Society
RVO-Society werd in 2000 opgericht ter nagedachtenis van Roger Van Overstraeten, de stichter en eerste algemeen directeur van imec. Haar hoofdpartners zijn de Vlaamse overheid en universiteiten, imec, Agoria en Cera. Kennis over technologie en wetenschappen op een interessante, relevante en ervaringsgerichte manier overbrengen op jongeren, is de kerntaak van RVO-Society. Dit gebeurt via navormingen aan leerkrachten of educatieve activiteiten met kinderen. Een grotere wetenschappelijke geletterdheid voor alle jongeren, een grotere instroom (en uitstroom) in technische en wetenschappelijke studierichtingen (STEM), en hen een reële bijdrage laten leveren aan oplossingen voor de zorg en de klimaatsproblematiek, zijn daarbij de ultieme doelstellingen. Na 15 jaar ervaring in het educatief vertalen van de nieuwste technologieën is RVO-Society voor veel bedrijven een educatieve partner geworden. RVO-Society slaat bruggen tussen innovatie en onderwijs en heeft een groeiende aandacht voor de sociale inbedding van de ingenieur en voor coöperatief ondernemen.

Over Cera
Meer dan 400.000 vennoten investeren samen met Cera in onze samenleving en bouwen mee aan een sterke coöperatie. De coöperatieve waarden van Cera, samenwerking, solidariteit en respect voor iedereen, zijn al meer dan honderd jaar de basis van haar ondernemerschap. Door de kracht van de coöperatie creëert Cera economische en maatschappelijke meerwaarde op volgende vlakken:

  • Cera zorgt voor sterke fundamenten van KBC Groep
  • Cera realiseert maatschappelijke impact
  • Cera biedt aan haar vennoten unieke kortingen op producten en diensten

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us