LEUVEN MINDGATE

Vlaamse Overheid steunt toekomst van imec, Vlaanderen en Europa


Leuven – 23 mei 2014 – Het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum imec maakte vandaag bekend dat de Vlaamse overheid, op initiatief van Minister Lieten, naast de eerder toegekende subsidie van ongeveer 30 miljoen euro, de bouw van zijn nieuwe clean room steunt met een investeringssteun van 50 miljoen euro. Deze beslissing kadert in de belofte van de Vlaamse overheid om in totaal 100 miljoen euro steun te bieden voor imec’s nieuwe clean room infrastructuur, een stof- en trillingsvrije ruimte waar onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden de nieuwe generaties chips ontwikkeld worden. Hierdoor behoudt Vlaanderen de beste troeven om op wereldschaal tot de R&D-top te behoren op het gebied van nano-elektronica en nanotechnologie.

De bouw van de nieuwe cleanroom is nodig om de volgende generaties geavanceerde chiptechnologieën te kunnen ontwikkelen en zo de toekomst van de Europese kennis- en innovatie-economie te garanderen. Imec’s geavanceerd chiponderzoek waarbij samengewerkt wordt met bedrijven van over heel de wereld, speelt al jaren een cruciale rol in de Vlaamse en Europese kenniseconomie.

Krachtige, goedkope chips zijn immers de basis van evolutie en nieuwe elektronicatoepassingen in heel diverse industrietakken.. Ze zijn niet enkel essentieel voor de vooruitgang in de consumentenelektronica, maar zijn ook cruciaal om te innoveren in andere sectoren zoals de automobiel- en energiesector, gezondheidszorg, farma-, voeding- en textielindustrie, ... en oplossingen te bieden voor de grote uitdagingen waar onze maatschappij voor staat (efficiënte gezondheidszorg, duurzame energie, mobiliteit, ...).

Imec’s nieuwe cleanroom zal in 2016 in gebruik genomen worden. Dankzij de steun van de Vlaamse Overheid zal imec aan de wereldtop kunnen blijven van geavanceerde onderzoek rond nano-elektronica. Het project zal de komende 5 jaar uitgroeien tot een totale investeringswaarde van meer dan 1 miljard euro. Imec werkt daarvoor samen met toonaangevende chipfabrikanten, chipsysteembouwers, toestel- en materiaalleveranciers van over heel de wereld, en rekent ook op financiële steun van Europa. Door deze nieuwe cleanroom zullen er ook extra jobs in Vlaanderen gecreëerd worden, onder meer door het naar imec halen van onderzoekscentra van toestelleveranciers.

“Deze nieuwe cleanroom is een essentiële schakel in de realisatie van een sterke nano-elektronica R&D-cluster in Europa, die de Europese en Vlaamse industrie ondersteunt, en nieuwe jobs zal creëren,” zegt Luc Van den hove, Algemeen directeur en CEO van imec. “Zo’n Europese R&D-cluster zal een krachtige innovatiemotor zijn waar de wereldwijde nano-elektronica industrie kan op bouwen. Een innovatiemotor die de Vlaamse en Europese innovatie-economie ondersteunt en stimuleert.”

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt meer dan 2080 medewerkers waarvan meer dan 670 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2013 bedroeg imec's budget (P&L) 332 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be . Blijf op de hoogte van wat er gebeurt op imec via ons maandelijks imec magazine, beschikbaar op tablet en smartphone (iOS en Android), of via the website www.imec.be/imecmagazine

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Contact
imec : Hanne Degans, External Communications Officer, T: +32 16 28 17 69, Gsm : +32 486 06 51 75, hanne.degans@imec.be, www.imec.be

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us