LEUVEN MINDGATE

Imec groeit met vier procent in 2013


LEUVEN (23 april 2014) - Het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum imec kondigde vandaag zijn financiële resultaten aan voor 2013. De totale inkomsten van 2013 bedragen 332 miljoen euro, een groei van vier procent in vergelijking met 2012.

Die 332 miljoen euro omvat de inkomsten van samenwerkingsakkoorden met bedrijven en universiteiten wereldwijd, fondsen uit Europese onderzoeksinitiatieven, een jaarlijkse toelage van de Vlaamse overheid (48,6 miljoen in 2013), en een toelage van 4,6 miljoen euro van de Nederlandse overheid ter ondersteuning van Holst Centre, de samenwerking tussen imec en TNO, gevestigd in Eindhoven.

“2013 is een gezond jaar geweest voor imec. Dankzij de inzet van onze werknemers hebben we solide financiële cijfers kunnen realiseren, en dit in een uitdagend macro-economisch klimaat en in een jaar waarin de consolidatie van de halfgeleiderindustrie een climax bereikte,” zei Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO van imec. “Imec heeft dit jaar meerdere nieuwe onderzoekssamenwerkingen opgestart en tegelijkertijd zijn bestaande samenwerkingen bestendigd of zelfs versterkt. We hebben belangrijke contracten getekend in het domein van technologie voor een betere gezondheidszorg met ondermeer Janssen Farmaceutica, Johns Hopkins University, TEL, Pacific Biosciences, Panasonic, JSR en BioTelemetry. Ik ben ervan overtuigd dat ons baanbrekend biomedisch onderzoek, dat gebruik maakt van onze miniaturisatie- en integratie expertise in chiptechnologie, zal leiden tot vernieuwende instrumenten voor betere patiëntenzorg, diagnostiek en ontwikkeling van nieuwe therapieën.

“We hebben in 2013 ook onze banden met ASML verder aangehaald. Dit is een eerste belangrijke stap in onze doelstelling om de samenwerking met de toestelleveranciers in de chipindustrie te versterken,” voegde Van den hove toe. “De toestelleveranciers zijn een vitale schakel in ons ecosysteem. Een sterkere interactie tussen chipfabrikanten en toestelleveranciers in een vroeg stadium van de procesontwikkeling wordt alsmaar belangrijker om de evolutie naar kleinere chiptechnologieën -en dus krachtiger chips tegen lagere productiekost- te kunnen realiseren. Imec is een neutrale R&D organisatie met zeer uitgebreide expertise, met een wereldwijd netwerk van partners uit het volledige ecosysteem van de chipindustrie, en met unieke samenwerkingsmodellen. Hierdoor zijn we uitstekend geplaatst om deze essentiële nauwere samenwerking te bevorderen.”

Eind december 2013 telde imec 2.086 personeelsleden van 71 nationaliteiten, waarvan 383 industriële residenten van partnerbedrijven en 289 doctoraatsonderzoekers. “De verwezenlijkingen in onze onderzoeksdomeinen zijn de som van de toewijding, de passie en het talent van onze personeelsleden, versterkt door onze strategische partnerships,” voegde Van den hove toe.

Hoogtepunten:

  • 986 artikels in wetenschappelijke tijdschriften
  • 201 patenten toegekend
  • 124 patent aanvragen ingediend
  • 2 imec-wetenschappers ontvingen in 2013 een prestigieuze beurs van de Europese Onderzoeksraad (ERC).
  • imec lanceerde in 2013 ‘imec academy’: een bedrijfsuniversiteit met de ambitie om training aan te bieden in die domeinen waarin imec uitblinkt en op een zeer hoogstaand niveau.
  • imec IClink ondersteunt zijn klanten met een brede waaier aan diensten voor het maken en produceren van toepassingsspecifieke chips. Het voorbije jaar werden meer dan 500 chipontwerpen klaargemaakt voor productie. Imec IClink kende een gemiddelde jaarlijkse groei van 17% in de voorbije 6 jaar.

Over imec
Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt meer dan 2080 medewerkers waarvan meer dan 670 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2013 bedroeg imec's budget (P&L) 332 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be . Blijf op de hoogte van wat er gebeurt op imec via ons maandelijks imec magazine, beschikbaar op tablet en smartphone (iOS en Android), of via the website www.imec.be/imecmagazine
Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Over Holst Centre
Holst Centre ontwikkelt zich in snel tempo tot een internationaal erkend centrum voor “open innovatie” dat technologie ontwikkelt voor intelligente, draadloze, sensorgebaseerde microsystemen en voor “systems-in-foil”. Holst Centre werd in 2005 opgericht door het Vlaamse imec en het Nederlandse TNO met de steun van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en de Vlaamse Overheid. Holst Centre ontwikkelt technologie waardoor de industrie nieuwe producten sneller en efficiënter op de markt kan brengen. Vanaf de start kon Holst Centre rekenen op de steun van enkele vooraanstaande bedrijven. Ondertussen telt Holst Centre ongeveer 45 industriële partners waaronder grote, middelgrote en kleine bedrijven. Daarnaast wordt intensief met universiteiten samengewerkt. Meer informatie: www.holstcentre.com.

Contact
Hanne Degans, External Communications Officer, T: +32 16 28 17 69, M: +32 486 06 51 75, hanne.degans@imec.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us