LEUVEN MINDGATE

Bakala Academy begeleidt Rode Duivels


De Rode Duivels gaan samenwerken met Bakala Academy. Het team van inspanningsfysioloog Peter Hespel zal hen begeleiden op het vlak van onder meer voeding en recuperatie.

Bakala Academy is een hoogtechnologisch centrum voor onderzoek, opleiding en begeleiding van sporters en trainers. Professor Hespel stuurt er een team van specialisten aan om geavanceerd wetenschappelijk onderzoek te vertalen in begeleidingstechnieken voor de optimalisering van sportprestaties. Topsporters als Tom Boonen en de broers Borlée maken al gebruik van de expertise van het centrum. Ook de Rode Duivels schakelen nu de kennis van de Leuvense deskundigen in, richting finale.

“Potentieel hebben de Rode Duivels heel zeker”, zegt professor Peter Hespel. “Met de experten van de Bakala Academy zullen we hen begeleiden om dat potentieel te doen renderen voor en tijdens het Wereldkampioenschap in Brazilië. Uiteraard doen we dat in nauwe samenwerking met de eigen medische staf van de Rode Duivels.”

IJsbaden en compressiekousen

“We gaan onze voetballers eerst en vooral begeleiden op het vlak van hun voeding”, preciseert Peter Hespel. “Dat betekent dat we de volledige menu’s bepalen tijdens de voorbereidingsperiode en bij stages, en natuurlijk ook in Brazilië. Nicolas Paraskevopulos, voedingsdeskundige in de Bakala Academy, begeleidt hen, ook ter plaatse, en zorgt ervoor dat de kok van de Rode Duivels en de koks van de hotels de beste gerechten bereiden."

“We zorgen ook voor optimale recuperatieschema’s. In Brazilië krijgen de Rode Duivels zowat om de vier-vijf dagen een loodzware wedstrijd te verwerken, in belastende omstandigheden. De kwaliteit en de snelheid van de recuperatie zijn dan van groot belang om een conditioneel maximum te garanderen. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat we werken met ijsbaden, compressiekousen, goed doordachte rustschema’s enzovoort.”

“Het derde luik heeft te maken met het goede verloop van de reis en de gevolgen daarvan, inclusief de jetlag. We werken onder meer met lichttherapie, om de spelers zo snel mogelijk de gevolgen van de reis te helpen verteren.”

“We letten ook op wat niet meteen evident lijkt. Neem bijvoorbeeld de eerste wedstrijd, in Belo Horizonte. Die wordt gespeeld op een hoogte van ‘maar’ 890 meter. Meestal wordt dat verwaarloosbaar gevonden, maar onderzoek wijst uit dat zelfs die relatief geringe hoogte een invloed op de prestaties kan hebben. Daar spelen we natuurlijk op in.”

“Wetenschappelijke begeleiding van topsporters is van groot belang. Je moet het zo zien: zelfs al heeft onze begeleiding maar één procent positieve invloed, als juist dát procent Eden Hazard een metertje voorsprong geeft om in de 123ste minuut in Rio de beslissende goal te maken, dan heeft ons werk gerendeerd.”

Ludo Meyvis

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us