LEUVEN MINDGATE

3D-printer Materialise vraagt notering aan op Nasdaq


Materialise pakt met groot nieuws uit door een notering aan te vragen op de schermenbeurs Nasdaq. Dat een Belgisch hightech-bedrijf zich kandidaat stelt voor een IPO (Initial Public Offering) op een Amerikaanse beurs, is vrij uniek in de annalen. Nochtans draait de geruchtenmolen al sinds de tweede helft van vorig jaar op volle toeren, nadat de gereputeerde The Wall Street Journal uit goede bron zou vernomen hebben dat het Leuvense bedrijf een beursnotering aan het voorbereiden was. Destijds circuleerde ook het bedrag dat Materialise bij de beleggers zou willen ophalen: tussen 70 en 100 miljoen dollar. Uit de officiële aanvraag blijkt dat het om een nog hoger bedrag gaat: 125 miljoen euro.

Alhoewel de aandelenkoersen recentelijk onder druk stonden, blijft alles wat met 3D-printing te maken heeft, nog steeds een ware hype op de Amerikaanse aandelenmarkt.

Maar waar het in de VS hoofdzakelijk gaat om constructeurs van printers en scanners (vaak voor de consumentenmarkt), pioniert Materialise met dienstverlening in 3D-printing, waarbij het uitsluitend professionele productiemachines gebruikt voor wat in technische kringen bekend staat als 'Additive Manufacturing', een vorm van digitale productie.

Dat is inderdaad een heel ander marktsegment. Of zoals Melotte's CEO Mario Fleurinck onlangs nog verklaarde aan De Tijd: "Het is niet omdat ze daar (over 3D-printing in de VS, redactie) enkele beursgenoteerde bedrijven hebben die veel lawaai maken, dat ze verder staan dan de Belgische bedrijven. Integendeel. Ik denk dat we daar trots op mogen zijn."

Markspecialisten zijn overigens van mening dat de 3D-printtechnologie voor huis- en tuingebruik zelfs op middellange termijn geen significante invloed zal uitoefenen op de wereldwijde goederenstromen. Additieve fabricage daarentegen is een echte productietechnologie. En laat Materialise's CEO Wilfried Vancraen nu net één van de pioniers zijn die al meer dan twintig jaar aan de kar trekt om deze technologie rijp te maken voor grootschalig gebruik...

 

Bron: Engineeringnet.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us