LEUVEN MINDGATE

Nieuw gebouw neonatologie Leuven: moderne technologie en zorg hand in hand


Onderzoek toont aan dat de manier waarop prematuren worden opgevangen hun levenskansen en algemene ontwikkeling bepaalt. Ook de interactie tussen ouder en kind heeft een grote impact op de ontwikkeling van deze vaak kritieke patiëntjes. Daarom koos UZ Leuven voor een combinatie van medische topzorg en spitstechnologie met een maximale inbreng van de ouders.

De architectuur en het design van het nieuwe gebouw van de afdeling neonatologie is volledig gebaseerd op het concept ‘koesterende en ontwikkelingsondersteunende zorg’ voor vroeggeborenen en baby’s met een aangeboren aandoening.
In drie cirkelvormige ‘baaien’ liggen telkens twaalf kamers rond een centrale werkzone voor artsen en verpleegkundigen. De privacy voor ouders en hun baby’s is gegarandeerd door de individuele familiekamers, aparte ingangen voor ouders en ziekenhuispersoneel, knusse hoekjes, hotelkamers voor ouders en een discreet gelegen rouwkamer.

De cirkelvormige structuur geeft een uitstekend zicht op alle kamers en maakt zo optimale zorg en snelle medische interventies mogelijk. Energie-aansluitingen komen uit het plafond en monitors en infuuspompen staan op een mobiele arm.

UZ Leuven werkte niet alleen met artsen, verpleegkundigen, ingenieurs en architecten aan het nieuwe concept, maar betrok ook de ouders intensief tijdens enquêtes en testfases van de nieuwe zorgkamers.

 

Bron: Engineeringnet.be
Foto: copyright UZ Leuven

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us