LEUVEN MINDGATE

Studenten Formula Group T stellen elektrische bolide voor


Formula Group T is een team van masterstudenten Industrieel Ingenieur dat elk jaar in negen maanden tijd een volledig elektrische racewagen ontwerpt en bouwt. De studenten behoren tot de nieuwe faculteit Industriële Wetenschappen aan de KU Leuven.

Student Sus Benoit: "Ons team is nog maar twee jaar oud en momenteel nog vrij onbekend, maar we klimmen stilaan hogerop. Onlangs kwam Koning Filip bijvoorbeeld nog langs op onze stand op het autosalon."

De ambities zijn hoog. De jonge ingenieursstudenten willen deze zomer meedoen in de 'Formula Student'-competities in Silverstone (Engeland), Hockenheim (Duitsland) en Catalunya (Spanje) en mikken naar eigen zeggen op een plaats in de top 20 van het wereldklassement.

In dat soort wedstrijden worden elektrische voertuigen afgetoetst op hun prestaties en actieradius. Vorig jaar eindigde het team op de 37ste plaatst.

Nu al verkondigen de studenten de snelst accelererende elektrische wagen van België te willen bouwen: van nul naar 100km/u in 2,7 seconden. Nu het design rond is, hebben ze nog enkele maanden tijd om de wagen tegen eind mei rijklaar te maken.

Achtergrond

De Formula Group T is een afsplitsing van het overigens nog steeds bestaande CQS Group T Racing Team. Dat bouwde in 2009 zowel een elektrische als een hybride aandrijflijn, wat later uitmondde in de twee op de Citroën 2CV geïnspireerde wagens: de Odyssee en de Pegasus.
In 2012 stelde het Formula-team op zijn beurt een eigen elektrische racewagen voor, de Areion. Dat jaar eindigden ze op de 27ste plaats in het wereldklassement van 63 voertuigen.
In 2013 was het de beurt aan 'Eve'. Die was gebaseerd op een volledig nieuw ontwikkelde aandrijflijn. Bij het ontwerp en de bouw maakten de studenten voor het eerst gebruik van geavanceerde 3D print- en 3D-simulatietechnieken voor de modellering van hun wagen.
Zo werden bijvoorbeeld de belangrijkste delen van de wielen, waarop het gewicht van de hele wagen steunt, geprint uit titanium, waardoor dit zowel licht als extreem sterk was. Eve eindigde 37ste in het wereldklassement, op een totaal van 76 wagens.

GroupT Formula June_2014

Foto: copyright Formula Group T

 

Bron: Engineeringnet.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us