LEUVEN MINDGATE

Liesbet Lagae ontvangt prestigieuze European Research Council beurs


Prof. Lagae krijgt de ERC beurs voor haar onderzoeksproject SCALPEL, voor het ontwikkelen van een compact apparaatje dat individuele cellen in bloed kan sorteren en analyseren.

Prof. Dr. Liesbet Lagae, R&D manager Life science technologies bij imec en professor in Nanobio aan de KU Leuven, heeft een prestigieuze “Consolidator Grant” van de Europese onderzoeksraad (ERC) ontvangen.
Ze krijgt de ERC beurs van 2 miljoen euro voor haar onderzoeksproject SCALPEL, voor het ontwikkelen van een compact en gebruiksvriendelijk apparaatje dat individuele cellen in bloed (bijvoorbeeld kankercellen) kan sorteren en analyseren.

Het nieuwe apparaatje moet pathologen, chirurgen en verplegend personeel ondersteunen in hun job en de individuele opvolging en overlevingskansen van kankerpatiënten verbeteren.

Hoewel reeds miljoenen euro’s werden gespendeerd aan de behandeling van primaire tumoren, werd er in verhouding veel minder geïnvesteerd in het detecteren of vernietigen van metastasecellen. Metastase is verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van de sterfgevallen door kanker.

Het is een gevolg van zwervende kankercellen die elders in het lichaam nieuwe tumoren vormen (uitzaaiingen). Het opsporen van zwervende kankercellen is als een naald in een hooiberg zoeken. De verhouding zwervende kankercellen t.o.v. gezonde cellen is één op 1 biljoen.

Het is dan ook een zeer complex en langdurig proces waar veel verschillende toestellen en analysestappen voor nodig zijn. De complexiteit van het analyseproces vertraagt het onderzoek, en belemmert ook de noodzakelijke vertaling naar de klinische praktijk. Er is nood aan een volledig geautomatiseerde en efficiënte analyse.

Het project van Dr. Lagae en haar team wil hier een oplossing bieden. Daarom zal het team bij de ontwikkeling van het apparaatje nauw samenwerken met Prof. D. Wirtz van Johns Hopkins University Hospital en Prof. J. Swinnen van het departement Oncologie van KU Leuven.

Het apparaatje dat ze willen realiseren, is gebaseerd op chiptechnologie. Lensloze, chipgebaseerde camera’s en digitale beeldverwerking vervangen de optische lenzen.

Door de kracht van miniaturisatie door chipfabricage technologie, zullen er duizenden parallelle minuscule buisjes met ventieltjes en kleppen in een systeem zitten die ervoor zorgen dat het bloed met een zeer hoge snelheid doorheen de beeldverwerkingseenheden stroomt.

Elk buisje zal tot 2.000 cellen per seconde kunnen verwerken, dus voor 1.000 parallelle buisjes kunnen we tot 2 miljoen cellen per seconde screenen. Zo kunnen vreemde cellen in het bloed zeer snel opgespoord worden.

Achtergrond

ERC-beurzen zijn zeer exclusieve beurzen die de Europese Unie toekent binnen haar zevende Kaderprogramma (FP7). Met wetenschappelijke excellentie als enige selectiecriterium wil het ERC Europese toponderzoekers een belangrijke stimulans geven en ook toptalent uit het buitenland aantrekken.

 

Bron: Engineeringnet.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us