LEUVEN MINDGATE

Lieten prijst RVO-Society als beste wetenschapscommunicator


Vandaag kreeg Roger Van Overstraeten Society (RVO-Society) de Prijs van de Vlaamse Minister voor Wetenschapsbeleid 2013 tijdens de Openbare Vergadering van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten in Brussel. De laureaten van deze prijs blinken uit op het vlak van wetenschapscommunicatie en dragen zo bij aan de plaats van de wetenschap binnen de samenleving.

Prijs Vlaams Minister Wetenschapsbeleid oog voor ruim talent RVO-Society

De Academie reikt om de drie jaar de Prijs van de Vlaamse Minister voor Wetenschapsbeleid uit aan personen of instellingen die erin geslaagd zijn om op voortreffelijke wijze wetenschap binnen het bereik te brengen van het algemeen publiek, een missie die zowel wetenschapspopularisering als -vulgarisering kan omvatten. De prijs wordt al sinds 2000 uitgereikt onder auspiciën van de Vlaamse minister van Wetenschapsbeleid, een functie die op dit ogenblik wordt waargenomen door mevrouw Ingrid Lieten, Viceminister-president van de Vlaamse Regering. Naast de erkenning door de prijs zelf, is er een bedrag van € 7500 aan verbonden. De prijs viel eerder al EOS-Magazine (2000), het Canvas-programma Overleven (2003), Technopolis (2006) en Universiteit Vrije Tijd van het Davidsfonds (het huidige Davidsfonds Academie) (2009) te beurt.

“RVO-Society vult nobele doelstelling zeer breed in”

Interesse en passie voor techniek en wetenschappen overbrengen op jongeren van 5 tot 25 jaar is de kerntaak van de RVO-Society. “De RVO-Society past perfect in het rijtje van de vorige laureaten van de prijs. RVO-Society gaat ook verder dan louter kennisoverdracht: ze interageert op zeer eigen manier met haar doelpubliek, gaat voluit in op hun vragen en draagt zo bij tot het publieke bewustzijn van wetenschap. Opvallend aan RVO-Society, is hoe ze uitgaande van een vrij eenvoudige basisopdracht, een zeer brede set van activiteiten heeft uitgebouwd” klinkt het bij de Academie. Tenslotte had de Academie ook bijzondere belangstelling en waardering voor de recente keuze van RVO-Society om in haar werking te focussen op een grote en urgente maatschappelijke uitdaging, de opwarming van het klimaat.

Over RVO-Society

RVO-Society werd opgericht ter nagedachtenis van Roger Van Overstraeten, de stichter en eerste algemeen directeur van imec, ook voormalig lid van de Academie. Na zijn overlijden ging in 2000 de RVO-Society van start, ondersteund door imec, Vlaamse universiteiten en een aantal bedrijven. Haar hoofdpartners zijn de Vlaamse overheid, imec, Agoria en Cera.

Kennis over technologie en wetenschappen op een interessante en relevante manier overbrengen op jongeren, gebeurt in de eerste plaats via leerkrachten: RVO-Society geeft hen navormingen en ondersteunt hen met eigen educatieve pakketten en projecten. Die zijn steeds een mix van samenwerken, doen en leren, en boeien de leerlingen op een ervaringsgerichte manier. Een grotere wetenschappelijke geletterdheid voor alle jongeren, een grotere instroom (en uitstroom) in technische en wetenschappelijke studierichtingen (STEM), en hen een reële bijdrage laten leveren aan oplossingen voor de klimaatsproblematiek, zijn daarbij de ultieme doelstellingen.

Na 10 jaar ervaring in het educatief vertalen van de nieuwste technologieën is RVO-Society voor veel bedrijven een educatieve partner geworden. RVO-Society slaat bruggen tussen innovatie en onderwijs en heeft een groeiende aandacht voor de sociale inbedding van de ingenieur (i.s.m. diverse partners zoals Cera) en voor coöperatief ondernemen, als stichtende vennoot in CORE cvba-so, samen met onder andere Ecopower. Deze integrerende aanpak oefende ook veel aantrekkingskracht uit op de Academie.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us