LEUVEN MINDGATE

YouReCa Challenge winnaar legt ingewikkelde wiskundige stelling uit aan hand van stuk pizza


Het Depot zat op dinsdag 3 december behoorlijk vol voor de tweede editie van ‘The YouReCa Challenge’. Zes wetenschappers kregen elk acht minuten om een ingewikkeld wetenschappelijk probleem of een wetenschappelijke evolutie zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen. Humor en verrassing waren daarbij welkome of zelfs gewenste ingrediënten.

De selecte jury bestond uit rector Rik Torfs, Tias Guns (winnaar van de eerste YouReCa Challenge), wetenschapsjournaliste Marleen Finoulst en de Nederlandse stand-upcomedian Bas Birker, die de finalisten vooraf had gecoacht. Zij zouden de zes presentaties beoordelen op originaliteit, begrijpelijkheid en belevingswaarde.

Voor ze van wal staken, kregen alle finalisten nog een laatste gouden raad mee van de jury. Rik Torfs formuleerde het als volgt: “Ernst is een ziekte die kan worden genezen. Het is beter niet al te ernstig te zijn, want anders zal niemand naar je luisteren.” Tias Guns wou vooral passie en overtuiging zien. Marleen Finoulst gaf de finalisten de raad om aan hun grootmoeder te denken als ze een probleem proberen uit te leggen. En Bas Birker raadde mime zeer sterk af.

Bart Dioos beet de spits af door een ingewikkelde wiskundige stelling over de kromming van oppervlakken uit te leggen aan de hand van een stuk pizza. Als je dat stuk pizza buigt, is het steviger en vallen de ingrediënten niet op de grond. Dat ‘theorema egregium’ illustreerde hij nog verder met golfkarton en met de vraag of je een papier rond een bol kunt wikkelen zonder het te kreuken of uit te rekken.

Sambhavi Vellakal Palaniappan Janu bracht tegen alle adviezen in wél mime en theater om te illustreren hoe onderwijs kan bijdragen tot duurzame ontwikkeling. Kaat Alaerts en Toon de Beukelaar stelden dan weer de vraag of we in de toekomst allemaal ‘breinslaven’ zullen zijn. Liana Kafetzopoulou bracht een mooi en meeslepend verhaal over Star Wars, de Jedi en Darth Vader om de huidige manieren van kankerbestrijding af te wegen tegen virale therapie.  Rob Zink dat allerminst merken. Hij doorspekte zijn videopresentatie met vlotte humor en legde zo uit hoe we binnenkort de voordelen kunnen genieten van mobiele breinmonitoring. Mariana de Carvalho tot slot kwam als een rasechte stand-upcomedian aan de hand van vijf fictieve ex-lieven uitleggen waarom mensen wel of niet naar een voetbalstadion komen.

Het kankerverhaal van Liana eindigde op een derde plaats, de breinslaven haalden zilver en de eerste prijs ging weer naar de pizzapresentatie van Bart Dioos.

Foto YouReCa 2013

Met zijn smakelijke en gesmaakte pizzapresentatie pakte Bart Dioos zowel het publiek als de jury in.
(c) KU Leuven - Rob Stevens

 

Bron: KU Leuven Nieuwsbrief

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us