LEUVEN MINDGATE

Ingenieur-architect Griet Verbeeck wint de Senior Cera Award 2013


Op het event ‘De som van creativiteit, technologie en engagement’ zaterdag 28 september in Leuven werd de winnaar bekend gemaakt van de online verkiezing ‘Senior Cera Award 2013’. Deze verkiezing, die aansluit bij de Cera Award voor studenten, brengt ingenieurs, wetenschappers en informatici voor het voetlicht die zich inzetten voor maatschappelijk relevante doelen. De diverse loopbanen van de vier genomineerden, informaticus Angeline Van Achter, ingenieur Birgit Morlion, bioloog Erik Verheyen en ingenieur-architect Griet Verbeeck tonen aan jonge mensen het belang van het beroep en de opleiding, zij dragen het beeld van ‘sociaal ingenieur, sociaal informaticus of sociaal wetenschapper’ mee uit, en zijn een rolmodel voor de jonge Cera Award studenten.

De stemming liep van 11 tot 25 september via de website www.cera-award.be.
Duurzame ingenieur architect Griet Verbeeck haalde het overtuigend met 538 stemmen.

Griet Verbeeck  is verbonden aan de UHasselt en KULeuven. De energieproblematiek en ecologische uitdagingen zijn haar thema, duurzame gebouwen haar vakgebied. Maar Griet werd vooral genomineerd om haar inlevingsvermogen  en haar uitgesproken bredere maatschappelijke invalshoek. Voor Griet is empathie het sleutelwoord. Want streven naar duurzaamheid betekent niet voor iedereen hetzelfde. Mensen uit andere achtergronden hebben heel verschillende ervaringen en verwachtingen, ook wat betreft duurzame gebouwen.  Griet is ook zeer gevoelig voor de problematiek van gezinnen in armoede. Goedbedoelde, maar te rechtlijnige energiebesparende acties kunnen deze gezinnen nog verder in de problemen brengen. Een deel van haar onderzoek spitst zich toe op de manier waarop het energiebeleid bij zijn streven naar meer duurzaamheid in de gebouwde omgeving ervoor kan zorgen dat deze mensen niet uit de (duurzaamheids)boot vallen.
Griet Verbeeck: “De bouwheer met een beperkt budget, de architect op zoek naar schoonheid, het gezin dat in armoede leeft: ieder van hen ervaart de inspanningen voor meer duurzame gebouwen op een heel verschillende manier. Onderzoek vanuit empathie probeert oplossingen te zoeken die vertrekken vanuit deze verschillende visies en ervaringen, eerder dan een eigen visie op te leggen."

Op hetzelfde event werden ook de Cera Awards voor studenten en de Organisatie Cera Award 2013 uitgereikt.  De organisatie Cera Award 2013 ging naar Sint-Lodewijk uit Wetteren. Zeventien studenten behaalden met hun technisch project voor een socialprofitorganisatie een Cera Award.

Meer over Griet Verbeeck, Sint-Lodewijk en de Cera Award winnaars op www.cera-award.be

Contact en meer informatie (niet voor publicatie)

Kristien Rombouts, project-coördinator Cera Award
kristien@rvo-society.be
0491 61 96 84

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us