LEUVEN MINDGATE

Studentencoöperatie CORE wil tegen 2030 volledig klimaatneutraal zijn


Technische coöperatie van studenten schrijft klimaatneutraliteit tegen 2030 in doelstellingen. Bijvoorbeeld door koten te verwarmen via warmtenetten en biomassa. De blauwdruk ligt op tafel.

Begin 2011 startten RVO‐Society, Groep T University College Leuven, Ecopower, imec en Futureproofed samen het project CORE – 'Coöperatief Ondernemen in Rationeel Energiegebruik' - om ingenieursstudenten te leren duurzaam te ondernemen op het vlak van rationeel energiegebruik.

Dat leidde in mei van vorig jaar tot de oprichting van CORE cvba-so. Door het wegvallen van de overheidssubsidie van het Agentschap Ondernemen staat de cvba sinds dit najaar op eigen benen en is ze verhuisd naar een andere locatie, het STUK, in Leuven.

De cvba richt zich tot ingenieursstudenten van de master opleiding in de industriële wetenschappen van Groep T University. Deze masterstudenten kiezen ervoor om hun masterjaar in twee jaar te vervolledigen.

Het extra jaar geeft hen de tijd om binnen de cvba-so aan projecten te werken. In functie van hun project volgen zij aanvullende cursussen (ontwerpen, outsourcing, partners aantrekken, management). Op die manier kunnen ze nog tijdens het opleiding competenties op te doen: een vorm van 'projectgebaseerd leren'.

Student Jan Pecinovsky: “We willen van onze projecten meer één geheel maken en zo zoeken we meer en meer naar projecten waarbij we effectief iets tastbaar kunnen realiseren. Bijvoorbeeld een Coöperatief studentenkot, waar de studenten als coöperanten kunnen wonen. Hiervoor is er een blauwdruk in ontwikkeling." "Het gaat om koten die van duurzame energie en warmte voorzien worden door warmtenetten en vergisting van biomassa. Of om koten met een DC-netwerk, ideaal en aangepast voor de gebruikerstoestellen van de student. Wij werken bijvoorbeeld aan een prototype van een slimme DC-stekker."

Nieuwkomer student Yolan Gielen: "En we hebben bijvoorbeeld met veel plezier en enthousiasme onze bijdrage geleverd aan de verschillende advies- en werkgroepen van het project Leuven Klimaatneutraal 2030 van de stad. Onze projecten zijn zeer sterk in lijn met de doelstellingen ervan." "Het zijn niet alleen de anderen die duurzaam met energie moeten omspringen, die klimaatneutraal moeten zijn, wij zélf kunnen dit ook! Ons voorstel, om onze coöperatie vóór 2030 klimaatneutraal te maken, werd onlangs door de raad van bestuur goedgekeurd!”

 

Bron: Engineeringnet.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us