LEUVEN MINDGATE

Leuvense studenten gaan klimaatneutraal tegen 2030


Donderdagavond 12 september nam het project Core een feestelijk einde maar kende CORE cvba-so meteen een nieuwe start. Core, Coöperatief Ondernemen in Rationeel Energiegebruik, verenigt studenten en bedrijven in een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk voor een duurzame toekomst. Vanuit haar nieuwe werkbasis, het STUK in Leuven, kondigde CORE cvba-so de ambitieuze doelstelling aan om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn. 

Core vs CORE cvba-so

Begin 2011 startten RVO‐Society vzw, GROEP T University College Leuven, Ecopower cvba, imec vzw, en Futureproofed bvba samen het project CORE, naar aanleiding van de oproep voor brugprojecten economie-onderwijs van het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse Overheid. Core wilde ingenieursstudenten leren duurzaam en coöperatief ondernemen met als ultieme doelstelling de opzet van een reële coöperatie die opdrachten uitvoert op vlak van rationeel energiegebruik. Naast dit hoofddoel beoogde het project ook jongeren uit lager en secundair onderwijs in te wijden in coöperatief ondernemen en hen kennis bij te brengen over rationeel energiegebruik als bijdrage tot de oplossing van de klimaatsopwarming. Op 8 mei 2012 stichtten RVO-Society, Stichting voor Toekomstige Generaties en Ecopower, samen met de ingenieursstudenten van GROEP T University College Leuven, CORE cvba-so. Begin september 2013 kwam de steun vanuit het Agentschap Ondernemen ten einde maar staat de cvba-so er meer dan ooit.

Jo Decuyper, algemeen directeur RVO-Society en initiatiefnemer project: “Het project omschreef een zeer ambitieuze doelstelling met de opstart van de coöperatie. Geen zoveelste voorbeeld van artificiële leeromgeving, maar wel van vallen en opstaan, het échte werk. Een droom is uitgekomen!”
Studenten voor studenten

CORE cvba-so richt zich in hoofdzaak tot ingenieursstudenten van de master opleiding in de industriële wetenschappen van GROEP T University College Leuven. Deze masterstudenten kiezen om hun masterjaar in twee jaar te vervolledigen. Het extra jaar geeft hen de tijd om binnen de cvba-so aan projecten te werken en in functie van de noden van het project volgen zij aanvullende cursussen (ontwerpen, outsourcing, partners aantrekken, management). Door samenwerking met hun docenten en experten van de projectpartners krijgen de ingenieursstudenten een unieke kans om industrieel relevante en toekomstgerichte competenties op te doen, én kunnen zij met de nodige back-up technische projecten uitvoeren voor de vennoten en/of klanten van de cvba-so.
Binnen CORE cvba-so krijgen de studenten de kans om zelf te ondernemen en iets te veranderen in de maatschappij. Koen Wauters, een van de eerste studenten in CORE cvba-so; “Als student zijn wij uiteraard zeer gekend en begaan met wat er in Leuven reilt en zeilt voor de studenten. Vanuit CORE cvba-so kiezen we daarom vooral projecten die focussen op de  Leuvense studentensamenleving. Dat maakt dat wij ons ook ten volle kunnen inzetten.” Collega-student Jan Pecinovsky treedt hem bij: “We willen van onze projecten meer 1 geheel maken en zo zoeken we meer en meer naar projecten waarbij we effectief iets tastbaar kunnen realiseren. Bijvoorbeeld een Coöperatief studentenkot, waar de studenten als coöperanten van hun eigen wooncoöperatie, kunnen wonen. Hiervoor is er een blauwdruk in ontwikkeling. Een kot dat van duurzame energie en warmte voorzien wordt door warmtenetten en vergisting van biomassa. Of een kot met een DC netwerk, ideaal en aangepast voor de gebruikerstoestellen van de student. Ook hieraan werkt CORE cvba-so door simulaties en het ontwerpen van een prototype van een slimme DC stekker. Met deze projecten kunnen we aan de wereld echt de mogelijkheden laten zien”, aldus Jan.

CORE cvba-so klimaatneutraal tegen 2030

Naast het uitvoeren van technische projecten vervult CORE cvba-so ook een educatieve opdracht door het  coöperatief ondernemen te promoten in het lager en secundair onderwijs. Zo werd o.a. samen met RVO-Society en MOS het spel ‘Red Coöpenhagen’ rond coöperatief ondernemen en duurzaam energiegebruik ontwikkeld dat officieel gelanceerd wordt op de MOS-studiedag van 22 oktober. Maar CORE cvba-so gaat nog verder en legt ook voor zichzelf hoge eisen op. Nieuwkomer, student Yolan Gielen: “Het project Leuven Klimaatneutraal 2030 toont dat de stad duurzaamheid ernstig neemt en structureel wil verankeren in haar beleid. De afgelopen jaren heeft CORE cvba-so steeds actief meegewerkt aan dit initiatief. Enerzijds zijn onze projecten zeer sterk in lijn met de doelstellingen van Leuven Klimaatneutraal - waarvoor CORE cvba-so een vermelding heeft gekregen in het wetenschappelijke rapport - maar anderzijds hebben we ook met veel plezier en enthousiasme onze bijdrage geleverd aan de verschillende advies- en werkgroepen. Maar het zijn niet alleen de anderen die duurzaam met energie moeten omspringen, die klimaatneutraal moeten zijn, wij zélf kunnen dit ook! Ons voorstel, om onze coöperatie vóór 2030 klimaatneutraal te maken, werd dan ook vandaag op de raad van bestuur goedgekeurd!”, besluit Yolan. 

Meer info

www.thinkcore.be

 

Bron: Nieuwsdienst KU Leuven

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us