LEUVEN MINDGATE

Indicatorenboek 2013: tendensen in Vlaamse O&O in cijfers


Vandaag is in opdracht van minister van Innovatie Ingrid Lieten het 'Indicatorenboek 2013' verschenen, een publicatie die het Vlaams potentieel inzake wetenschap, technologie en innovatie in kaart brengt.

Daarin zit flink wat interessant cijferwerk, waaruit tendensen kunnen afgeleid worden. Of zoals Lieten het zegt: “We baseren ons niet enkel op de algemene perceptie, maar gebruiken objectief wetenschappelijk onderzoek als basis." Cijferwerk dus in de plaats van veronderstellingen.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat het hoger onderwijs de afgelopen jaren een sterke toename van het aantal 18-jarige studenten kent. Twee trends: de hoge participatiegraad van de Vlaamse 18-jarigen aan het hoger onderwijs (60,3% in 2011-2012) en de sterke vervrouwelijking (55% vrouwelijke 18-jarigen).

Er zijn meer méér doctoraten dan ooit aan de Vlaamse universiteiten: in 2010-2011 niet minder dan 1 .428 of haast een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden.

De O&O-uitgaven bij de Vlaamse bedrijven blijven in stijgende lijn gaan: als percentage van het BBPR zit Vlaanderen voor 2011 met een percentage van 2,40% op gewestniveau en 2,46% op gemeenschapsniveau, duidelijk boven het EU-gemiddelde van 1,94%.

Alhoewel tegelijkertijd ook de O&O inspanningen in de publieke sector (universiteiten, onderzoeksinstellingen, etc) blijven stijgen, blijven ondernemingen instaan voor het leeuwenaandeel van de O&O in Vlaanderen.

Het O&O-personeel op zijn beurt nam in twee jaar met meer dan 1.700 voltijdse eenheden toe en zet hiermee de stijgende trend ingezet sinds 2004 verder.

In 2013 is er een totaal overheidsbudget voor wetenschap en innovatie van 1,98 miljard euro beschikbaar, waarvan 1,27 miljard euro voor onderzoek en ontwikkeling (O&O).

Gespreid over de afgelopen drie jaar, is er een structurele verhoging van 157,5 miljoen euro per jaar. In de begroting is ingeschreven dat dit vanaf 2014 jaarlijks 200 miljoen euro gaat worden.

De innovatiegraad inzake product- of procesinnovatie van de bedrijfswereld bedraagt 53%, wat vergelijkbaar is met cijfers voor de voorbije jaren. De meeste Vlaamse innovatieve bedrijven zijn procesinnovatoren (35%), maar productinnovatie komt nagenoeg even vaak voor (34%).

Van de Vlaamse bedrijven die aan product- en/of procesinnovatie doen, ontving in de periode 2008-2010 gemiddeld 13% financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid, 10% van de federale overheid en 7% van Europa. 

 

Bron:Engineeringnet.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us