LEUVEN MINDGATE

Vlaamse kmo’s moeten vaker patenten nemen op innovaties


Onderzoek van KULeuven maakt komaf met misvatting dat octrooieren niet rendabel is voor kleine en middelgrote bedrijven. Integendeel, het levert hen veel meer omzet en winst op.

Kmo’s in Vlaanderen maken, in tegenstelling tot grote bedrijven, veel minder gebruik van octrooibescherming. Waar ongeveer 43% van de bevraagde grote bedrijven octrooieert, is dit slechts het geval voor 17% van de Vlaamse kmo’s.

Vaak nemen kleinere bedrijven aan beter af te zijn door hun innovatieve producten en diensten op andere manieren te beschermen, bijvoorbeeld geheimhouding.

Kmo’s zouden immers niet de nodige middelen hebben om een voldoende grote octrooiportefeuille uit te bouwen, noch om hun patenten gerechtelijk te verdedigen tegen eventuele inbreuken. Dat laatste moeten ze zelf doen, wat vaak een obstakel blijkt. De baten van het octrooieren zouden dan ook niet opwegen tegen de kosten ervan.

Dat blijkt allerminst te kloppen. Nieuw onderzoek aan het Expertisecentrum O&O Monitoring van de KULeuven en aan de Rijksuniversiteit Groningen wijst uit dat geoctrooieerde innovaties hun bedenkers tot 2,5 maal meer omzet opleveren, met bovendien aanzienlijk hogere winstmarges, onder meer doordat ze bij gebrek aan concurrentie hogere prijzen kunnen aanrekenen.

Octrooieren stimuleert daarenboven de licentieactiviteiten van kmo’s, maar deze dragen - in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt - niet bij tot de winstgevendheid.

Tenslotte blijken de kosten die gepaard gaan met het aanvragen en onderhouden van patentbescherming niet op te wegen tegen de positieve effecten.

De ontwikkeling van een eengemaakt EU-patent, zoals eind 2012 goedgekeurd in het Europese Parlement, kan hopelijk een aantal resterende barrières wegwerken, stellen de onderzoekers.

Achtergrond

Het onderzoek werd gevoerd bij 358 Vlaamse bedrijven door Petra Andries van ECOOM KU Leuven en professor Dries Faems van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Bron: Engineeringnet.be
 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us