LEUVEN MINDGATE

Nieuwe methode om impact luchtvervuiling op lichaam te meten: via netvlies


Onderzoekers van VITO en UHasselt ontwikkelen nieuwe methode om effecten luchtvervuiling op lichaam te meten via foto's van het netvlies. Momenteel loopt een onderzoek bij bejaarden.

In een samenwerking tussen VITO en de Universiteit Hasselt is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een zeer eenvoudige methode om de impact van luchtverontreiniging - en andere omgevingsfactoren zoals ongezonde voeding, gebrek aan beweging - op het lichaam te meten.

Met een speciaal toestel namen de onderzoekers herhaaldelijk foto’s van het netvlies van vrijwilligers. Zo volgden ze de diameter op van kleine bloedvaten in het netvlies van hun ogen. Na een periode van luchtvervuiling zagen ze een gevoelige vernauwing van die bloedvaten.

Het is de eerste keer dat dit effect wetenschappelijk wordt aangetoond bij jonge en kerngezonde volwassenen. Opmerkelijk is dat de vernauwing maar liefst drie keer groter dan was verwacht op basis van een gelijkaardige Amerikaanse studie bij bejaarden.

De wetenschappers zien vooral perspectieven voor de preventieve gezondheidszorg, in het bijzonder voor oudere mensen. Belangrijk hierbij is dat de bloedvaten van het netvlies sterk lijken op die van van het hart en de hersenen (de zogenaamde 'microvasculatuur'). Het netvlies is een ideale plaats voor dit soort observaties: het is de enige plek van het lichaam waar deze bloedvaten rechtstreeks kunnen worden bekeken, zonder ingrijpende medische methoden.

Naarmate mensen ouder worden neemt de diameter van de kleine bloedvaten af. Dit kan soms leiden tot hoge bloeddruk, herseninfarct en hart- en vaatziekten. Deze ziekten hebben een belangrijk effect op de levenskwaliteit en veroorzaken tevens een grote kost voor de gezondheidszorg.

Volgens de onderzoekers zouden ze met deze meetmethode via het netvlies beter en goedkoper kunnen inschatten hoe de omgeving en de levensstijl bijdragen tot veroudering en hoe we hier best op inspelen voor een gezondere oude dag.

Maar er zijn nog andere mogelijkheden. Het toestel wordt ook gebruikt voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, om de gezondheid van astronauten op te volgen wanneer ze gedurende lange tijd zijn onderworpen aan gewichtloosheid, stress en afzondering.

VITO van zijn kant onderzoekt momenteel bij Vlaamse bejaarden of een verhoogd aanbod aan lichaamsbeweging een gunstig effect heeft op de bloedvaten, het geheugen en het functioneren van de hersenen.

Het onderzoek wordt weldra gepubliceerd in het toonaangevende vakblad 'Environmental Health Perspectives' en voorgesteld op de internationale conferentie 'Environment and Health – Bridging South, North, East and West' in Basel.

 

Bron: Engineeringnet.be

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us