LEUVEN MINDGATE

Vlaams cleantech-innovatieplatform gaat 'projectconsortia' vormen


iCleantech gaat platform beheren dat Vlaamse milieu- en energietechnologie boost moet geven. Op 17 september is er een eerste 'Cleantech Festival' in het Limburgse Greenville.

Nadat op 21 december 2012 de Vlaamse Regering het nieuwe MIP 3.0 programma goedkeurde, is het beheer ervan nu formeel toegekend aan een breed consortium geleid door de vzw iCleantech Vlaanderen. MIP staat voor 'Milieu en energietechnologie Innovatie Platform'.

De bedoeling van het platform, dat gesubsidieerd wordt door de Vlaamse regering, wordt het best verwoord door Ingrid Lieten , Minister van Innovatie : "Vlaanderen is een Europese voortrekker in materialenbeheer en afvalbeleid. Die voorsprong moeten we stevig vasthouden."

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want vanuit allerlei hoeken en instanties – een 'brede groep van actoren' - zijn gaandeweg initiatieven genomen om te innoveren in milieutechnologie.

Daar wil iCleantech orde in scheppen door de diverse spelers - bedrijven, onderzoekcentra, overheden en middenveldorganisatie – te laten samenwerken en een 'consortium' te vormen.

Het consortium kwam tot stand door een (unieke) samenwerking van alle Vlaamse kennisinstellingen (zowel de universiteiten als de relevante hogescholen), strategische onderzoekscentra (VITO en IMEC), collectieve onderzoeksinstellingen (Centexbel, WTCB, Sirris, OCW), de lichte structuren SIM en FISCH én de sectororganisatie FEBEM.

Peter Tom Jones, voorzitter van iCleantech, maakt het een stuk concreter: “Uniek voor Vlaanderen is dat we zogenaamd 'top down'- onderzoeksoproepen gaan lanceren. Zo wordt Vlaams belastingsgeld gericht ingezet."

Bart Vercoutere , Algemeen Directeur: "Dit moet leiden tot originele projectconsortia die nieuwe oplossingen moeten bedenken voor complexe problemen.”

Het programma loopt voor een periode van vier jaar. De eerste deadline voor de indiening van nieuwe MIP-projecten is 15 november 2013. Voor dat eerste luik trekt de Vlaamse regering 5 miljoen euro uit.

Op 17 september 2013 wordt het MIP programma uitgebreid toegelicht op het Cleantech festival in Greenville (Houthalen-Helchteren), waar ook de resultaten van de lopende MIP-projecten zullen worden voorgesteld.

Achtergrond

Cleantech Vlaanderen vzw werkt rond 4 thema’s: energie, water, materiaal en mobiliteit. Haar structuur bestaat uit 3 pijlers: transitie, onderzoek en industrie. In samenwerking met de Vlaamse provincies verzekeren 5 provinciale antennes een lokaal netwerk doorheen heel Vlaanderen.

 

Bron: Engineeringnet.be
 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us