LEUVEN MINDGATE

Het aantal starters in Vlaanderen ten aanzien van zelfde periode vorig jaar daalt met 10%


Het aantal starters in Vlaanderen ten aanzien van zelfde periode vorig jaar daalt met 10%.

In de periode januari tot en met april telde ons land (Vlaanderen en Wallonië) 25.667 nieuwe starters.

Dat is een daling met acht procent ofwel 2.090 minder starters dan in dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen is de daling nog groter. Hier daalde het aantal nieuwe ondernemingen met 10%(van 15.320 naar 13.798). De cijfers zullen nog iets evolueren, maar de daling is toch opvallend hoog.

Mede door de aanhoudende economische crisis, de onzekerheid en het huidige als onvriendelijk gepercipieerd ondernemersklimaat liggen hier zeker aan de basis, dixit UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

UNIZO noemt deze daling een "onmiskenbaar signaal". Volgens de ondernemersorganisatie is het hoogtijd om het tij te keren. Vooral het ondernemersvertrouwen moet op korte termijn naar omhoog. Ondernemers willen meer stabiliteit en zekerheid. En dat doe je niet met beloftes, maar met concrete maatregelen. Bijkomende belastingen zijn dan ook uit den boze.

België telde in de eerste vier maanden van dit jaar 25.667 nieuwe ondernemingen. Iets meer dan de helft (54%) situeert zich in Vlaanderen. Opmerkelijk in de maand april waren er in Vlaanderen meer nieuwe ondernemingen in vergelijking met april vorig jaar (4.029 in 2013 tegenover 3.902 in 2012). En dat aantal kan nog stijgen. Niettemin blijft het eindresultaat voor de eerste vier maanden negatief”, aldus UNIZO.

Vier op tien zelfstandigen startte in de sector van de dienstverlening. De bouw was goed voor elf procent van het aantal nieuwe ondernemingen, gevolgd door de detailhandel (10%). De industrie heeft een aandeel van acht procent van alle nieuwe ondernemingen, met als laatste de horeca die 6% nieuwe starters kende. 

Bron: www.engineeringnet.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us