LEUVEN MINDGATE

Imec en VITO zetten Vlaanderen wereldwijd op de kaart


Imec en VITO gaan samenwerken aan hyperspectrale beeldvorming voor aardobservatie

Leuven - Mol (België) – 19 juni 2013 – Imec en VITO kondigden op de Paris Air Show in Le Bourget aan dat ze een samenwerkingsakkoord hebben ondertekend.

De 2 Vlaamse strategische onderzoekscentra actief in de ruimtevaart, hebben besloten hun krachten te bundelen rond hyperspectrale camerasystemen voor aardobservatie. VITO en imec gaan hun strategisch onderzoek op elkaar afstemmen om in de komende jaren nieuwe technologieën aan te bieden en zo een wereldspeler te worden op dit veelbelovend domein.

VITO is reeds meer dan 10 jaar een belangrijke Europese speler in de hyperspectrale beeldverwerking en ontwikkeling van compacte camerasystemen voor aardobservatie. Imec heeft recent een chip-gebaseerde hyperspectrale filtertechnologie ontwikkeld en heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen van gespecialiseerde beeldsensoren voor bijvoorbeeld ruimtevaarttoepassingen.

Imec’s chipgebaseerde hyperspectrale oplossing is compact, lichtgewicht en eenvoudig. Deze oplossing voor hyperspectrale beeldvorming zal daarom een groot aantal nieuwe toepassingen genereren, bijv. in industriële inspectie, geavanceerde landbouw en biomedische beeldvorming. VITO gebruikt reeds jarenlang hyperspectrale beelden voor een breed spectrum van toepassingen zoals precisielandbouw, biodiversiteit en waterkwaliteit. Daarenboven heeft VITO met projecten zoals PROBA-V, MEDUSA en APEX een belangrijke expertise opgebouwd in de specificatie en beeldverwerking van multi- en hyperspectrale aardobservatiesystemen.

Met imec’s chipgebaseerde hyperspectrale filtertechnologie worden performante ultra-compacte systemen, voor gebruik in kleine satellieten en onbemande vliegtuigen mogelijk. Imec en VITO gaan nu samenwerken aan hyperspectrale beeldvormingsoplossingen die de voordelen van imec’s technologie gebruiken, en tevens beantwoorden aan de hoge performantie-vereisten voor aardobservatiesystemen.

In een eerste concrete samenwerking voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaan de onderzoeksorganisaties hyperspectrale filters ontwikkelen voor het hele golflengtegebied van zichtbaar licht.

Imec’s chip-gebaseerde hyperspectrale filtertechnologie
Legende: Imec’s chip-gebaseerde hyperspectrale filtertechnologie.
Klik op de foto om de high-res versie te downloaden.
 

APEX quicklook van Oostende (BE)
Legende: APEX quicklook van Oostende (BE).
Klik op de foto om de high-res versie te downloaden.

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt meer dan 2.000 medewerkers waarvan meer dan 650 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2012 bedroeg imec's budget (P&L) 320 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Contact:

Hanne Degans, External Communications Officer, T: +32 16 28 17 69, Mobile : +32 486 06 51 75, hanne.degans@imec.be

VITO, vision on technology

VITO is een op Europees vlak toonaangevend, onafhankelijk onderzoeks- en adviescentrum op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling, dat werkt aan oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag.
Duurzaam landgebruik, chemie, energie, gezondheid, en materiaalbeheer: dat zijn de vijf thema’s waarop VITO zich focust. Deze onderzoeksthema’s moeten een antwoord bieden op de uitdagingen waar mens en maatschappij vandaag en morgen mee worden geconfronteerd. Elk programma bouwt aan een stevige kennis- en competentiebasis, met toegevoegde waarde voor de maatschappij en de industrie. Het resultaat: nieuw en innovatief onderzoek én een uitgebreide portfolio van wetenschappelijke dienstverlening. VITO levert innovatieve en kwalitatief hoogstaande oplossingen, waar grote en kleine bedrijven concurrentieel voordeel uit halen en adviseert industrie en overheden om hun toekomstbeleid te bepalen.
VITO telt meer dan 700 hooggekwalificeerde medewerkers uit diverse specialismen en werkt samen met sectorfederaties en hun onderzoekscentra, universiteiten, hogescholen en Europese onderzoeksinstituten . In 2012 beschikte VITO over een totaalbudget van bijna 126 miljoen euro.
Voor meer informatie: www.vito.be

Contact:

Kristine Verheyden, Communicatiemanager, Tel. + 32 14 33 55 53, GSM + 32 472 250 262
kristine.verheyden@vito.be

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us