LEUVEN MINDGATE

Grensverleggende medische sensoren gaan (beperkt) in productie


Holst Centre, een initiatief van TNO en het Belgische imec, en Maastricht Instruments kondigen een technologietransfer aan om draadloze sensortechnologie voor de gezondheidszorg beschikbaar te maken.

Maastricht Instruments gaat bepaalde door Holst ontwikkelde medische sensoren in kleine volumes produceren om de technologie beschikbaar te maken voor onder meer academische onderzoeksinstellingen, maar ook voor bedrijven die de technologie willen integreren in hun monitoringtoestellen.

Het sensorplatform van Holst Center is opmerkelijk doordat het een extreem zuinige chip bevat die toelaat om tot vijf dagen volcontinu metingen uit te voeren en draadloos door te sturen. En dit op een kleine LiIon-batterij.

De sensor kan aangepast worden voor het meten van hartactiviteit (ECG), hersenactiviteit (EEG), spierspanning (EMG) of oogactiviteit (EOG). Ter vergelijking: de sensor verbruikt daarbij minder dan een televisie in standby.

Freek Boesten, Business Developer bij Maastricht Instruments: “De technologie verlegt de grenzen van wat momenteel mogelijk is in het monitoren van patiënten. Veel bedrijven en instellingen dromen ervan om met dergelijke technologie aan de slag te kunnen gaan."

Het bedrijf zal niet enkel instaan voor de productie, maar zal ook investeren in de verdere ontwikkeling van de technologie.

Achtergrond

Comfortabele draadloze sensoren met een laag energieverbruik spelen een centrale rol in de toekomstvisie op gezondheidszorg. Die stelt dat patiënten minder vaak naar het ziekenhuis moeten en zoveel mogelijk opgevolgd worden in hun dagelijkse omgeving. Dergelijke sensoren zijn nog nauwelijks voorhanden, maar het technologisch onderzoek is zodanig gevorderd dat de stap naar gebruiksvriendelijke producten erg klein is geworden.

Bron. www.engineeringnet.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us