LEUVEN MINDGATE

Leuvense ingenieursstudenten printen onderdelen racewagen in 3D


Ook dit jaar doet een team van 20 ingenieursstudenten van het Leuvense Group T mee aan de Formule-1 competitie voor studenten. Ze stelden onlangs hun zelfgebouwde groene racewagen voor: 'Eve'.

"Het zal een echte racer worden, met een gewicht van 260 kg en een vermogen van 114 pk", vertellen de enthousiaste studenten. "Eve kan optrekken van nul tot 100 km per uur in 3,2 seconden en heeft een topsnelheid van 120 km per uur." Wat het studententeam vooral wil aantonen is dat hoge prestaties best hand in hand kunnen gaan met een duurzaam ontwerp.

Dat willen ze aan de wereld laten zien, aan de hand van toptechnologie uit Vlaanderen en België. Drie ‘Innovation Highlights’ moeten dat in de verf zetten.

Zo zullen bijvoorbeeld met behulp van 3D-printing complexe onderdelen geproduceerd worden om gewicht te besparen. Dat is geen toeval: als het op 3D-printen aankomt, staan enkele Vlaamse bedrijven wereldwijd te boek als pioniers en marktleiders.

Met een volledig zelf ontworpen elektrische aandrijflijn tot een lichtgewicht ontwikkelde motorsturing en een compacte tandwielkast, zal Eve zich kunnen meten in het terrein van Ferrari en Lamborgini. "Ons batterijpakket zal zelfs als prototype kunnen dienen voor gebruik in de industrie", stelt het team.

Als laatste hoogtepunt is de baanligging stevig onder handen genomen. Met in totaal 60 kg minder dan de vorige wagen en een volledige computersimulatie van de ophanging zal Eve nog sneller door de bochten kunnen knallen.

Het doel is om met Eve tijdens de zomer deel te nemen aan drie races in het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië en Oostenrijk. Daar nemen ingenieursstudenten uit verschillende landen het met hun zelfgebouwde racewagens tegen elkaar op in verschillende competities zoals autocross, remtest en design.

Bron: www.engineeringnet.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us