LEUVEN MINDGATE

Janssen en Johnson & Johnson Innovation, stimuleert onderzoek naar neurodegeneratieve aandoeningen


Beerse, België (29 mei 2013) – Janssen Research & Development, een divisie van Janssen Pharmaceutica NV, en Johnson & Johnson Innovation, een divisie van Johnson & Johnson Finance Limited, kondigen de lancering aan van een samenwerkingsinitiatief met wetenschappers uit drie prominente Belgische academische instellingen en onderzoekscentra om ontdekkingen te stimuleren met het oog op de preventie, diagnose en behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen. Janssen Research & Development en Johnson & Johnson Innovation trekken voor dit project 5 miljoen euro uit, gespreid over een periode van 5 jaar.

Het project wil de beste onderzoekers aantrekken uit de wetenschappelijke gemeenschap in de Benelux om voorstellen in te dienen voor baanbrekend onderzoek naar neurodegeneratieve aandoeningen. Janssen Research & Development zal initieel samenwerken met KU Leuven, UZ Leuven en VIB om opportuniteiten te creëren voor collaboratief onderzoek en zal andere academische instellingen uitnodigen om deel te nemen aan het project, waarvan de volgende fase later dit jaar van start gaat.

Dit programma kadert in het Healthy Minds-initiatief van Janssen en Johnson & Johnson, dat de vooruitgang in de strijd tegen neurologische en hersenaandoeningen wil versnellen, en in het jarenlange engagement van deze bedrijven voor neurologie en geestelijke gezondheid.
"Bij Janssen Research & Development voelen we ons sterk betrokken bij patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen, en bij hun familieleden en de gezondheidswerkers die voor hen zorgen," vertelt Husseini Manji, MD, Global Head, Neuroscience. "We zijn ervan overtuigd dat  samenwerking met externe innovatoren essentieel is om ontdekkingen te stimuleren die kunnen leiden tot de behandeling en preventieve strategieën voor neurodegeneratieve aandoeningen."

"Bij Johnson & Johnson Innovation streven we naar een verdere verbetering van de gezondheid en het welzijn van mensen over de hele wereld door wereldwijd samen te werken met toonaangevende academische centra," vertelt Patrick Verheyen, directeur van het Johnson & Johnson Innovation-centrum in Londen.

Dit initiatief wil meer inzicht verkrijgen in deze aandoeningen en doorbraken versnellen om ze te voorkomen, te diagnosticeren en te behandelen, zodat de patiënten uiteindelijk een beter leven kunnen leiden.

Meer informatie over dit initiatief vindt u op http://www.stellar-project.be/

Over neurodegeneratieve aandoeningen

Neurodegeneratieve aandoeningen worden gekenmerkt door het geleidelijk, progressief afsterven van neuronen, waardoor er functieverlies in het zenuwstelsel optreedt. Er zijn honderden neurodegeneratieve aandoeningen, maar de bekendste zijn Alzheimer, Parkinson, die ziekte van Huntington en Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS, ook wel ziekte van Lou Gehrig genoemd). Omdat leeftijd de grootste risicofactor voor talrijke neurodegeneratieve aandoeningen is en de wereldbevolking snel veroudert, zijn er dringend meer behandelings- en genezingsmogelijkheden vereist. Bestaande medicijnen kunnen tot op zekere hoogte de symptomen van diverse neurodegeneratieve aandoeningen verzachten, maar het chronisch gebruik van die medicijnen gaat vaak gepaard met ondermijnende neveneffecten, en er bestaat nog geen enkel medicijn dat het degeneratieve proces kan stoppen.

Het ontwikkelen van doeltreffende therapieën wordt gehinderd door onze beperkte kennis van de oorzaken en de mechanismen waardoor neuronen in neurodegeneratieve aandoeningen afsterven. Een beter inzicht in deze mechanismen biedt de mogelijkheid om tot nieuwe behandelingsopties te komen.
 

Over Janssen Research & Development, een divisie van Janssen Pharmaceutica NV

Bij Janssen Research & Development staan we als één man achter onze missie: innovatieve medicijnen ontdekken en ontwikkelen om het leed van patiënten te verzachten en oplossingen vinden voor de belangrijkste medische noden van onze tijd. Als een van de Janssen Pharmaceutical-bedrijven identificeren wij de belangrijkste medische noden en koppelen we deze aan de beste wetenschappers, zowel intern als extern, om oplossingen voor patiënten over de hele wereld te vinden. We maken gebruik van onze omvangrijke ervaring met ontdekkingen en ontwikkelingen en onze operationele uitmuntendheid om innovatieve, doeltreffende behandelingen aan te bieden voor oncologie, immunologie, neurologie, besmettelijke ziekten en vaccins en cardiovasculaire en metabolische aandoeningen. Voor meer informatie over Janssen Pharmaceutica NV kunt u terecht op http://www.janssenpharmaceutica.com/. Voor meer informatie over onze wereldwijde Janssen Research & Development-organisatie
gaat u naar http://www.janssenrnd.com/.

Over J&J Innovation

Johnson & Johnson Innovation Divisie van Johnson & Johnson Finance Limited is gelegen in Londen. Johnson & Johnson Innovation wil vroegtijdige innovatie- en verbeteringsmogelijkheden versnellen voor samenwerking en investering in alle wereldwijde gezondheidsdivisies van Johnson & Johnson. Johnson & Johnson Innovation biedt aan wetenschappers, ondernemers en nieuwe bedrijven die gericht zijn op opportuniteiten in een vroeg stadium, een unieke toegang tot wetenschappelijke en technologische specialisten, die de samenwerking kunnen bevorderen tussen Johnson & Johnson-bedrijven op het vlak van farmaceutica, medische apparatuur, diagnostiek en consumententoepassingen. Johnson & Johnson Innovation kan op lokaal niveau akkoorden afsluiten en beschikt over de nodige flexibiliteit om de structuren van die akkoorden aan te passen aan
vroegtijdige mogelijkheden en nieuwe samenwerkingen op te zetten die de ontwikkeling van dergelijke innovaties versnellen om zo te voldoen aan de noden van de patiënt. Voor meer informatie kunt u terecht op: http://www.jnjinnovation.com/

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us