LEUVEN MINDGATE

ThromboGenics Leerstoel onderzoekt behandeling van netvliesaandoeningen


Biofarmaceutisch bedrijf Thrombogenics gaat onderzoek naar de behandeling van netvliesaandoeningen financieren via een leerstoel. “We willen kijken naar de functionele én de psychische weerslag van de verschillende behandelingen”, zegt professor Peter Stalmans, die de leerstoel zal bekleden.

Onderzoek is onvervreemdbaar verweven met het profiel van ThromboGenics. Dat werd op 23 mei onderstreept door de ondertekening van de ThromboGenics Chair in Pharmacological and Surgical Vitrectomy. Professor Désiré Collen, geestelijke vader van ThromboGenics, licht toe waarom zijn bedrijf een leerstoel wil financieren. “Ons bedrijf is opgericht met de hulp van en op de voedingsbodem van de KU Leuven. Al die jaren hebben we samengewerkt in de allerbeste verstandhouding. Deze leerstoel is daar een tastbaar symbool van. Het is een win-winsituatie: de KU Leuven, met name het team rond professor Stalmans, kan er verder onderzoek mee uitvoeren, en voor ThromboGenics is het uiteraard zinvol om de mogelijkheden en implicaties van het gebruik van ons geneesmiddel Jetrea verder te bestuderen.”

Professor Peter Stalmans, die de leerstoel zal bekleden, is enthousiast over de mogelijkheden van de nieuwe leerstoel. “Het sleutelwoord is ocriplasmine, het eiwit dat als merknaam Jetrea kreeg. Daarmee kunnen bepaalde oogaandoeningen voortaan met een injectie aangepakt worden, in plaats van met een operatie. In hoofdzaak gaat het om vitreomaculaire tractie en maculaire gaatjes, waarbij het glasvocht van de oogbol verdicht en tractie uitoefent op het netvlies. Dat gaat daardoor vervormen en kan beschadigd worden, uiteraard met ernstige gezichtsproblemen. Een operatie of vitrectomie, waarbij het glasvocht verwijderd werd, was vele jaren de enige optie. Dat is niet langer zo.”

Injectie voorkomt operatie

“Al in de jaren 70 probeerde men in de VS glasvocht met plasmine weker te maken. Dat eiwit was echter moeilijk exact te doseren en voldoende zuiver aan te maken. Later kwamen die oude studies weer van onder het stof, toen ThromboGenics naar nieuwe manieren zocht om bloedklonters op te lossen, hun belangrijkste focus op dat moment. Een aangepast plasmine, met de naam ocriplasmine, bleek echter heel andere mogelijkheden te bieden.”

“Ik had toevallig een aantal patiënten die ik wilde voorbereiden op een netvliesoperatie. Met die bedoeling had ik hen geïnjecteerd met ocriplasmine, om hun glasvocht wat weker te maken. Enkele dagen later vertelden ze me tot mijn verbazing dat ze plots beter waren gaan zien. Een operatie was niet meer nodig, en hun gezichtsvermogen herstelde zich. Met ocriplasmine hadden we dus een alternatief voor een operatieve ingreep gevonden.”

“ThromboGenics heeft toen beslist zich ten volle op de oftalmologie te oriënteren, en om de verdere studie en commercialisering van ocriplasmine ter harte te nemen. Ik had het bedrijf toen al goed leren kennen, vooral tijdens de lange klinische proeven die uiteindelijk geleid hebben tot de goedkeuring van ocriplasmine door de Europese en Amerikaanse gezondheidsautoriteiten. Jetrea, de handelsnaam van ocriplasmine, is sinds drie maanden op de Amerikaanse markt, en heeft daar al een omzet van 10 miljoen dollar gegenereerd – wat heel aanzienlijk is. In Europa is het al te koop in Duitsland en Engeland. Probleem is de terugbetaling door de ziekteverzekering in vele Europese landen, die nog op zich laat wachten. Daar heb ik het soms lastig mee, vooral omdat het duidelijk is dat de operatieve behandeling complexer en belastender is dan de farmacologische. En duurder voor de samenleving, hoewel goedkoper voor de patiënt ...”

Onderzoeksvragen

“De ThromboGenics Leerstoel biedt de volgende drie jaar een gedroomd platform voor verder onderzoek. We richten ons op studies over de functionele en psychische weerslag van het verwijderen van het glasvocht van het oog, enerzijds langs farmacologische weg, dus met ocriplasmine, anderzijds op chirurgische wijze, met een vitrectomie. Hoe verhouden de resultaten van beide procedures zich? Zien de patiënten beter of anders? Zijn er relevante psychische gevolgen vast te stellen van de ene tegenover de andere aanpak? Ook die psychische dimensie is van groot belang. Er zijn heel wat gevallen bekend van patiënten die, als gevolg van visuele stoornissen door glasvochtaantasting, ten prooi vielen aan ernstige depressies. Is er een correlatie tussen een bepaalde psychische toestand en een operatieve dan wel een farmacologische aanpak? Zulke onderzoeksvragen worden met de nieuwe leerstoel mogelijk.”

http://www.thrombogenics.com/

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us