LEUVEN MINDGATE

Honderdste spin-off is kroon op succesverhaal LRD


Bij de oprichting in 1972 had niemand kunnen voorspellen dat KU Leuven Research & Development (LRD) ooit de wieg van honderd bedrijven zou worden, en van duizenden samenwerkingscontracten met de industrie. En evenmin dat deze dienst voor kennis- en technologietransfer de Leuvense regio duizenden arbeidsplaatsen en honderden miljoenen euro inkomsten zou bezorgen.

Volgens LRD-directeur Paul Van Dun en algemeen beheerder Koen Debackere is de opdracht van LRD eenvoudig: onderzoek op zo’n manier naar de markt brengen dat ook de onderzoeker er beter van wordt. “Dat kan natuurlijk heel wat vormen aannemen”, zegt Paul Van Dun. “De oprichting van een spin-off is de meest zichtbare. Met het midden mei opgerichte Instrumen NV zijn we aan nummer 100. De eerste was Silvar Lisco, opgericht in 1979. Die maakt nu deel uit van ARM, een grote spin-off van Cambridge. De bekendste zijn ongetwijfeld LMS – dat heel recent overgegaan is in Siemens –, Materialise, ICOS en ThromboGenics, dat midden maart is opgenomen in de Bel-20.”

“Maar je mag je niet blindstaren op de spin-offs. LRD besteedt het grootste deel van zijn tijd aan samenwerkingscontracten, bijvoorbeeld op het vlak van consulting en onderzoeksopdrachten. Van de 2.600 contracten die in 2012 ondertekend werden, hadden er 1.800 te maken met samenwerking. Daar komt ook het grootste deel van de inkomsten uit voort.”

Wat draagt LRD bij aan de Leuvense regio?

Koen Debackere: “De toegevoegde waarde van de economische activiteit die via LRD in de Leuvense regio terechtkomt, loopt in de honderden miljoenen. En het aantal extra arbeidsplaatsen dat alleen al de spin-offs genereren, gaat richting 4.000. Maar er is meer. Als LRD een spin-off aanvaardt, krijgt die een soort keurmerk, dat als een hefboom blijkt te werken in de financiële wereld. Om je een idee te geven: een investering van 7 miljoen euro via LRD leidt tot een investering van 630 miljoen euro uit externe bronnen.”

Zijn er nieuwe succesverhalen op komst?

Koen Debackere: “We leggen de lat tamelijk hoog, om de kans op mislukken zo klein mogelijk te houden. Van de 100 opgestarte spin-offs zijn er nog 84 actief. Of er ook een nieuwe Google bij zit, kan je alleen maar hopen, maar bij de recente spin-offs zijn er zeker met heel veel perspectief. LayerWise, bijvoorbeeld, is met zijn additive manufacturing in metaal op korte tijd al uit zijn voegen gegroeid. Ook Cartagenia, dat zich bezighoudt met software voor de ondersteuning van medische diagnoses, is in zijn gebied heel snel marktleider geworden.”

"Een succesformule is er niet, maar praktisch alle sterke spin-offs hebben een multidisciplinair karakter."

Welk onderzoek geeft de beste perspectieven op economisch succes?

Paul Van Dun: “Daar bestaat natuurlijk geen eenvoudige formule voor. Elke oprichting is anders, omdat elk onderzoek en elke marktsector anders is. Je kan er alleen voor zorgen dat je een zo goed mogelijke basis hebt om je te wapenen tegen de steeds wijzigende marktomstandigheden. Wel blijkt het zo dat praktisch alle sterke spin-offs een multidisciplinair karakter hebben.”

Waar gaat LRD naartoe?

Koen Debackere: “Onze basis blijft hoogkwalitatief onderzoek. Gecombineerd met een verstandige financiering en een degelijke begeleiding creëert dat de beste kansen. En de geschiedenis leert dat economisch succes vaak samengaat met wetenschappelijk succes. LRD doet het goed omdát het Leuvense onderzoek het goed doet. We hebben méér onderzoekers, die méér en beter onderzoek leveren. Intussen werken 900 van de ongeveer 1.400 professoren van de KU Leuven op een of andere manier samen met LRD. Dat betekent ook dat steeds meer onderzoekers voeling krijgen met het bedrijfsleven, wat de maatschappelijke relevantie van de universiteit heel duidelijk in de verf zet.”

Lees verder: Instrumen, de robot in de operatiezaal

http://lrd.kuleuven.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us