LEUVEN MINDGATE

LRM investeert 450.000 euro in Fish 2 Be


De Limburgse investeringsmaatschappij LRM investeert via haar Arkiv-dochter 450.000 euro in viskwekerij Fish 2 Be. Fish 2 Be is gespecialiseerd in het kweken van baby snoekbaarsvisjes. Hiermee biedt de jonge starter een ecologisch alternatief voor de overbevissing.

Jiri Bossuyt, de stichter van Fish 2 Be is bio-ingenieur van opleiding en zelf gespecialiseerd in aquacultuur. Door de ervaringen die hij opdeed in meerdere viskwekerijen in Europa speelde hij al geruime tijd met het idee een eigen viskwekerij op te starten. De aquacultuur kent wereldwijd immers een enorm groeipotentieel en biedt een ecologisch alternatief voor de overbevissing.

Technische know-how als basis voor ondernemerschap

Het kweken van baby visjes (ook wel pootvisjes genaamd) verschilt aanzienlijk van het “vetmesten” van diezelfde pootvisjes tot vis voor consumptie. Het vraagt veel technische kennis, omdat de parameters inzake waterhygiëne en voeding onder alle omstandigheden optimaal moeten zijn. Omwille van deze moeilijkheidsgraad is er vandaag een tekort aan pootvisjes in de markt. Jiri Bossuyt speelde met zijn gespecialiseerde achtergrond in op deze opportuniteit en richtte Fish 2 Be op.
Fish 2 Be kweekt de pootvisjes in een gesloten en volledig gecontroleerd systeem. Gedurende een cyclus van 3 maanden groeien de visjes vanuit de viseieren tot pootvisjes van 10 gram. Vervolgens worden de visjes verkocht aan viskwekers die ze verder opkweken tot verse vis voor de eindconsument.
Ook de keuze om te starten met het kweken van snoekbaars is weloverwogen. Snoekbaars is in bepaalde Europese regio’s gekend als een delicatesse. Omdat het een roofvis is, is het aanbod uit vijverkweek daarenboven zeer beperkt. De snelle groei, de lage stressgevoeligheid en de goede overlevingskansen van snoekbaars, zijn dan weer uitstekende troeven voor een geslaagde commerciële kweek.

Zuurstof voor groei

In een eerste fase speelt Fish 2 Be in op het huidig tekort aan pootvisjes bij gespecialiseerde kwekers. Het is de doelstelling om te evolueren naar een permanente aanvoer het hele jaar door. Nadien wil Fish 2 Be vanuit een nieuwe vestiging op Agropolis in Kinrooi de productie uitbreiden. Fish 2 Be zal daarbij uitgroeien tot een kwekerij en pilootbedrijf voor de commerciële kweek van diverse vissoorten.
Om deze ambities waar te maken investeert LRM 450.000 euro in het kapitaal van Fish 2 Be via haar Arkiv-dochter.
De starter stelt momenteel al 3 mensen te werk. De maatschappelijke zetel is gevestigd in GreenVille, het cleantech dienstencentrum in Houthalen, waar de jonge starter toegang krijgt tot het Limburgs Cleantech ecosysteem en kan terugvallen op de secretariaatsdiensten. De pootviskwekerij is gevestigd in Kinrooi. 

Meer informatie

Fish 2 Be
Jiri Bossuyt
Afgevaardigd bestuurder
M +32 486 519 831
E jiri.bossuyt@fish2be.eu

LRM
Jeffrey Alenus
Commercieel Directeur
T +32 11 24 68 19
M +32 475 93 03 61
E j.alenus@lrm.be

Over LRM

LRM is als impact gedreven investeringsmaatschappij de katalysator voor de transitie van de Limburgse “maakeconomie” in de richting van een innovatieve en technologische economie. Met haar uniek verstrengeld aanbod van risicokapitaal en infrastructuur, draagt LRM bij tot de transitie van het economische DNA van Limburg. “Zuurstof voor groei”! LRM bouwt mee aan kwalitatieve communities rond de Limburgse sectorclusters.
De activiteiten van LRM dragen op die manier bij tot duurzame en inclusieve jobcreatie.
LRM richt zich tot alle sectoren en bedrijven, van starter over groeiende KMO tot grote onderneming. De toegang tot LRM loopt via vijf domeinen: ICT & Media, Life Sciences, Cleantech & Energie, KMO en Grote ondernemingen.
www.lrm.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us