LEUVEN MINDGATE

Nieuw charter moet van België 'magneet voor innovatie' maken


Een groepering van 16 Belgische bedrijven met eigen R&D-centrum en tien universiteiten hebben half mei 2013 een charter ondertekend 'voor een efficiënte samenwerking tussen de academische wereld en de industrie'.

Waarom een charter?

Tijdens de voorstelling van het initiatief verwees Marc Van Den Neste, voorzitter van BiR&D, in dat verband naar een door het MIT uitgevoerde studie over de band tussen innovatie en industriële productie. Een van de conclusies van die studie was dat 'het al van meet af aan linken van onderzoek aan de wereld van de productie van levensbelang is voor onze economie.' Het komt er dus op aan de aantrekkelijkheid en efficiëntie van industrieel onderzoek in België te verhogen.

Paul van Dun, algemeen directeur van TTO Flanders, het kennisoverdrachtcentrum van de Vlaamse universiteiten: "Technologieoverdracht is een contactsport. Niet het systeem of de processen, maar de mensen zorgen ervoor dat overdracht plaatsvindt. Alle initiatieven die ervoor zorgen dat mensen uit alle hoeken samenkomen en met elkaar spreken, ondersteunen die stap voorwaarts.”

Waartoe engageren de bedrijven zich?

Om ‘best practices’ te verzamelen, de samenwerking met de universiteiten en onderzoekscentra te versterken, bij te dragen tot de aanwerving van R&D-personeel, een beroep te doen op Agoria en essenscia voor lobbyacties, en steun te verlenen aan de initiatieven om het imago van R&D in België te versterken.

André Convents, vicevoorzitter van Procter & Gamble - divisie R&D Household Care, één van de 16 bedrijven: "Het document dat vandaag werd ondertekend, betekent een echte opportuniteit voor de zowel de industrie als de universiteiten. We moeten het zien als een kans die beide partijen kunnen aangrijpen om hun positie in de wereld te versterken." << (BB) (Informatie en foto: Agoria)

ACHTERGROND
BiR&D (Belgian Industrial Research & Development), dat eind 2008 werd opgericht onder impuls van het Prins Filipfonds, is een vereniging van 16 industriële bedrijven uit verschillende sectoren, die allemaal een onderzoekscentrum hebben in ons land. Deze bedrijven stellen in België 65.000 mensen tewerk, waarvan 8.300 R&D-specialisten.

De zestien leden van BiR&D - niet meteen de kleinste bedrijven:
AGC Glass Europe, Alcatel-Lucent, Atlas Copco Airpower, Bekaert, Cargill, GlaxoSmithKline Biologicals, Janssen Pharmaceutica, Laborelec (GDF SUEZ), Lhoist, Magotteaux, OCAS, Procter & Gamble Eurocor, Recticel, Solvay, UCB Pharma, Umicore

 

Bron: Engineeringnet.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us