LEUVEN MINDGATE

Europese technologiefederaties verwachten slechts 0,8% groei in 2013


Op basis van eigen berekeningen verwachten technologiefederaties in 2013 groei van 0,8% voor alle sectoren samen. Met dank aan de sterke prestaties van de Britse en Duitse machinebouwers.

Voor hun prognose hebben de Europese technologiefederaties de handen in elkaar geslagen. Voor België leverde Agoria de cijfers, voor Nederland FME-CWM en Metaalunie.

De analisten van de federaties kwamen tot de conclusie dat de groei van de (verre) export 'nauwelijks' de licht dalende interne vraag compenseert. Die licht dalende vraag is een gevolg van 'zwakke privéconsumptie, stagnerende investeringen met hier en daar uitstel van projecten en slabakkende overheidsuitgaven', stellen ze.

De landen die een groot aandeel van hun export richting Verenigde Staten oriënteren, komen er nog het beste vanaf. De Orgalime-sectoren zullen hun groei dus vooral uit de exportmarkten halen (+1,5%), tegenover een nulgroei op de thuismarkt.

In bovenstaande cijfers wordt enkel rekening gehouden met de productieactiviteiten. De sector transport equipment maakt geen deel uit van de bestudeerde sectoren.

Groei in Verenigd Koninkrijk en Duitsland
In 2013 wordt de conjunctuur gedragen door het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Beide landen verwachten in hun technologische industrie een groei van ongeveer 1,5%. Finland, Zweden, Frankrijk, Italië en België verwachten dit jaar een achteruitgang van de productie (t.o.v. 2012).

Machinebouw groeit dit jaar met 2%
De (lichte) groei in de technologische industrie in 2013 zal vooral komen van de machinebouw, die iets meer dan 50% van de omzet van de Europese technologische industrie vertegenwoordigt. En dat zal, niet toevallig, te danken zijn aan de Duitse (+2%) en Britse (+7%) machinebouwers.

De Europese elektronica & elektrotechniek zal in 2013 met 0,7% groeien.
Dat is te danken aan de groei van de Duitse elektronica en (vooral) aan de verwachte explosieve toename van het succes van 4G in Zweden. Het 4G-netwerk zal dit jaar voor een grotere groep Zweden bereikbaar worden en de Zweedse telecomoperatoren zullen via allerlei campagnes meer Zweden op het (4G-)netwerk proberen te krijgen.

De Europese metaalproducenten verwachten in 2013 een lichte terugval van de productie met 0,2%.
Ook in deze sector zullen enkel Groot-Brittannië en Duitsland tegen de stroom in een lichte groei van de productie kunnen optekenen. Dat danken ze aan hun grotere exportspreiding over de hele wereld.

Tot slot melden de federaties nog dat de Orgalime-economisten in 2013 een stabilisatie verwachten van de werkgelegenheid en een lichte toename van de investeringen met 1% (t.o.v. 2012) (bron: Agoria)

ACHTERGROND
De technologische industrie – 'the engineering industry' – is de grootste industriële sector van de gehele Europese Unie. De omzet bedraagt niet minder dan 1,84 miljard euro en de sector staat voor 28% van alle geproduceerde goederen en een derde van de Europese export.

 

Bron: Engineeringnet.be
 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us