LEUVEN MINDGATE

Leuvense studenten winnen ondernemingswedstrijd Battle of Talents


Battle of Talents is een competitie waarin teams van Vlaamse universiteiten en hogescholen hun ondernemerstalent mogen tonen. 650 studenten schreven zich dit jaar in. Het duo Greenwater, dat bestaat uit twee KU Leuven-studenten, werd verkozen tot beste onderneming. 

Ze stelden een ecologisch alternatief voor waterzuivering voor. Student ingenieurswetenschappen Jan Fockedey en enkele medestudenten hebben het idee onderzocht en ontwikkeld in het vak ‘probleemoplossen en ontwerpen': "Momenteel zuivert men water met membranen die gemaakt zijn uit verse polymeren, dus in principe uit aardolie. Wij hebben nu membranen ontwikkeld die geproduceerd worden uit plastic afval. Dat heeft twee grote voordelen. Het is veel goedkoper én ook ecologischer, want er moet geen aardolie meer ontgonnen worden en we kunnen iets doen aan de afvalberg.”

“Jan en ik hebben elkaar leren kennen bij AFC Leuven", zegt masterstudent in de fiscaliteit Jasper Verreydt. "Dat is een vereniging die het ondernemerschap bij studenten wil stimuleren. Jan zocht nog iemand om de economische kant van zijn idee uit te werken.”

“Een burgerlijk ingenieur en een TEW’er is misschien geen evidente combinatie, maar de samenwerking verliep heel goed. Het is zeker een meerwaarde om met twee totaal verschillende profielen zo’n project op te starten. Tijdens de finale heeft de jury gezegd dat we elkaar goed aanvullen en dat we goed op elkaar zijn ingespeeld.” 

Toekomst

Battle of Talents begint als een online spel waarbij de deelnemers een product moeten ontwikkelen en een businessplan uitwerken. Daarbij worden ze begeleid door MBA-studenten en CEO’s van grote bedrijven. De acht beste teams mochten dinsdagavond de finale spelen. Ze moesten hun idee verdedigen voor een publiek van prominenten uit de industrie, politiek en academische wereld.

Jasper: “We hadden gehoopt op de top drie. Wij vonden dat er twee teams sterker waren dan ons en hadden nooit gedacht dat we zouden winnen. Maar uiteindelijk zijn wij toch de winnaars: wat een verrassing! We zijn supertevreden.” 

“We hebben 15.000 euro gewonnen en we gaan dat investeren in de toekomst van ons bedrijfje. We willen nu uitzoeken of er in de praktijk ook interesse is in ons product en het hopelijk op de markt brengen”, zeggen de jonge ondernemers.

Ook het brons ging naar een KU Leuven-student: Pieter Verlooy. De doctoraatsstudent in de scheikunde ontwierp een nieuwe coating voor melkinstallaties, die onderhoudskosten in de zuivelindustrie sterk naar beneden haalt. Een groep studenten van de Hogeschool West-Vlaanderen kaapte de tweede prijs weg.

 

Bron: KU Leuven nieuwsbrief
Foto: copyright - ingezonden

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us