LEUVEN MINDGATE

KU Leuven sluit raamakkoord met Procter & Gamble


Procter & Gamble heeft strategische raamakkoorden afgesloten met KU Leuven en UGent om zo haar open-innovatiebeleid Connect+Develop naar hoger niveau tillen. De nieuwe overeenkomst moet ervoor zorgen dat innovatieve ideeën niet alleen sneller, maar ook efficiënter gerealiseerd kunnen worden en zo voor alle partijen een grotere meerwaarde kunnen bieden.

Samenwerking wordt intensiever en administratief eenvoudiger

Sinds 2001 hanteert Procter & Gamble een open-innovatiebeleid en was daarin één van de voorlopers. Dit zorgde in het verleden reeds voor een aantal baanbrekende innovaties, niet alleen op productniveau, maar ook op vlak van bedrijfsmodellen, processen en logistiek.

En nu tilt P&G open innovatie naar een hoger niveau. Het Brusselse R&D centrum – dat binnen de wereldwijde P&G groep als toonaangevend wordt beschouwd – had al een jarenlange traditie van samenwerking met onderzoeksinstellingen, zoals onder meer KU Leuven en UGent, maar sluit nu een nieuw strategisch partnership af met beide. Met het nieuwe raamakkoord met deze universiteiten wil P&G de samenwerking nog intensifiëren en tegelijkertijd administratief vereenvoudigen. John Metselaar, R&D Site Leader van P&G België, verduidelijkt: “De beslissing om een strategisch partnership aan te gaan met KU Leuven en UGent, kwam er niet zomaar. Beide universiteiten behoren tot de Top 200 kennisinstellingen ter wereld en bovendien werkten we vroeger al op een succesvolle manier samen . Het verleden heeft ook aangetoond dat onze meest succesvolle innovaties precies het resultaat waren van strategische samenwerkingen met lokale universiteiten. Dankzij dit raamakkoord gaan we het tweede decennium in van Connect+Develop, ons open innovatiebeleid, met de garantie dat onze innovatiepipeline op een bijzonder efficiënte manier continu gevoed zal worden.”

Als onderdeel van dit raamakkoord werden ondermeer duidelijke afspraken gemaakt rond intellectuele eigendom en confidentialiteit zodat die geen enkele hindernis meer vormen of vertragend kunnen werken binnen de lopende en toekomstige onderzoeksprojecten en hierdoor alles nog gestroomlijnder – en dus ook sneller - verloopt. Binnen Europa sloot P&G in totaal raamakkoorden met 8 strategische universitaire partners, waarvan dus twee in België.

Win-win situatie voor alle partijen

Ook voor de universiteiten biedt het akkoord interessante mogelijkheden. Prof. Luc Moens, vicerector van de UGent, licht toe: “Vooreerst is dit een fantastische vorm van erkenning voor onze onderzoeksteams, die al jaren met R&D-gedreven bedrijven zoals P&G samenwerken om innovaties op een succesvolle manier naar de markt te brengen. Deze geïntensifieerde samenwerking laat ons toe om nog meer de vinger aan de pols te houden over wat er op bedrijfsniveau leeft en aan uitdagingen wacht. Onze professoren, maar ook doctoraatsstudenten, krijgen de kans om vertrekkend vanuit fundamentele wetenschappelijke inzichten mee te werken aan heel concrete projecten en producten die op grote schaal werkelijk het verschil kunnen maken.”

Professor Koenraad Debackere, Gedelegeerd bestuurder KU Leuven Research & Development, treedt zijn collega bij: “Wij geloven absoluut in het potentieel en de versterkende factor van kennisoverdracht tussen de industrie en de academische wereld. Zeker als die ook nog eens geruggensteund wordt door de lokale overheid die met investeringsfondsen en een gunstig ondernemingsklimaat projectinnovaties de kans geeft om verder te groeien. Deze zogenaamde holistische en inclusieve 3-partijenaanpak biedt ons bovendien de mogelijkheid om onze verankering met de lokale economische netwerken nog te gaan versterken. Op die manier betekent dit een win-win situatie voor alle partijen.”

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us