LEUVEN MINDGATE

2012 onverwacht topjaar voor Belgische bedrijven in China


In Europa slabakt de economie, maar Belgische bedrijven in China doen het uitstekend. Maar liefst één op de drie Belgische bedrijven zag zijn omzet met meer dan 20% groeien in 2012. Een een ruime meerderheid van Belgische groeide met meer dan 10%. Opmerkelijke resultaten gezien de vertraging van de Chinese economie in 2012 en de voorslepende economische malaise in Europa.

Moore Stephens Verschelden heeft samen met Flanders Investment & Trade, de Vlaams Chinese Kamer van Koophandel en de Benelux Kamer van Koophandel van China onderzoek gevoerd naar de prestaties van Belgische ondernemingen in China het voorbije jaar. Tweeënveertig bedrijven namen deel aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd in januari en februari van dit jaar.

In vergelijking met 2011 presteren de Belgen in China gevoelig beter. Niet enkel qua omzetgroei, maar ook naar rendement toe blijkt dat 2012 een heus Grand cru jaar was. Ongeveer de helft van ondervraagde bedrijven verbeterde de operationele marge, terwijl een derde de marge kon behouden.

“De verwachtingen werden meer dan ingelost in 2012. Een lichtpunt voor veel Belgische bedrijven in een moeilijk economisch jaar“, aldus Andries Verschelden, partner bij Moore Stephens Verschelden in China.

De Chinese economie doorgaat momenteel een heuse transformatie, van een export gedreven low-cost model naar investeringen die inspelen op de Chinese markt anno 2013. Daarbij ligt de nieuwe focus op de nabijheid van de Chinese consument, de ontwikkeling van de diensten economie, investeringen in technologische innovatie en op zoek gaan naar groene oplossingen.

“Bedrijven die hierop inspelen doen het duidelijk beter in ons onderzoek. Toppresteerders op vlak van stijging in rendement genereerden meestal meer dan 70% van de omzet uit verkoop in China. Bovendien zien we dat de stijgende loonkost de grootste zorg voor ondernemers is. Dit verhoogt jaar op jaar de focus op efficiëntie, een domein waar Belgische bedrijven noodgedwongen al erg ver in staan”, nog aldus Verschelden.

Anderzijds blijkt opnieuw dat er enkel winnaars en verliezers zijn in China, het status quo is bijna niet terug te vinden.

Het onderzoek toont aan dat er ook dit jaar een aanzienlijke groep Belgen niet goed presteerde in China, met één op vier bedrijven die reële omzetverlies rapporteert voor 2012. Vermoedelijk brengt de snelheid van de markt enorme onzekerheid mee, wat we ook terugzien in de verschillen tussen geprojecteerde groei en waargenomen groei voor het voorbije jaar.

Voor het komende jaar zijn bedrijven bijzonder optimistisch ingesteld, zo verwachte geen enkele respondent een negatieve omzetgroei voor 2013.

“We kijken als Belg in China vaak niet verder dan de oogst van dit jaar om in te schatten wat we moeten zaaien volgend jaar. Een houding die onze Chinese concurrenten weglachen, met plannen die vaak 5 tot 10 jaar bestrijken. In China moet men plannen op de lange termijn, gecombineerd met een flexibiliteit die toelaat op korte termijn te reageren.”, besluit Andries Verschelden.

 

Bron: Engineeringnet.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us