LEUVEN MINDGATE

Doorbraak in de schouderchirurgie door patiënt specifieke 3D-oplossing van Materialise


Leuven, Antwerpen - Op het 21 ste Brussels Hand and Upper Limb symposium van afgelopen weekend (18 en 19 januari)  in Genval werd een nieuwe toepassing van patiënt-specifieke orthopedische ingrepen voorgesteld die gebruik maakt van de 3D-technologie van Materialise.  Dankzij deze patiënt-specifieke technologie kunnen schouderprothesen op een veel accuratere manier geplaatst worden, wat wellicht zorgt voor een betere schoudermobiliteit van de patiënt. Ook de slijtage op het implantaat zou dankzij deze nieuwe toepassing fors verminderd kunnen worden. 

Het plaatsen van een schouderprothese is dé oplossing voor patienten met vergevorderde arthrose, het neemt de pijn weg en herstelt de mobiliteit van de patiënt. De doeltreffendheid van een dergelijke prothese wordt echter in sterke mate bepaald door een stabiele fixatie en een correcte positie van die prothese. O.w.v. de complexe anatomie van de schouder is dat technisch gezien geen sinecure. 

Dr. Verborgt en Dr. Declercq, schouderspecialisten in het AZ Monica te Antwerpen, presenteren in Genval hun eerste ervaringen en resultaten waarbij een schouderprothese wordt geplaatst met behulp van een preoperatieve 3D simulatie en patiënt-specificieke instrumentatie. Dr. Olivier Verborgt: “Ik leerde deze baanbrekende technologie kennen dankzij mijn collega handchirurg Dr. Verstreken, die al 48 patiënten op een gelijkaardige manier succesvol behandelde. Ook voor het plaatsen van de componenten van een schouderprothese kan deze technologie voor een beter en nauwkeuriger resultaat zorgen. Dat blijkt na de eerste veertien operaties die we ermee hebben uitgevoerd.”

De technologie maakt gebruik van CT-beelden die in gespecialiseerde software worden ingelezen. In samenspraak met de chirurg maken de ingenieurs van Materialise een 3D plan van de operatie. Dit plan wordt vervolgens op een accurate wijze overgebracht naar de operatiekamer door middel van een patiënt-specifieke instrument dat via 3D printing gemaakt wordt en precies past op de anatomie van de patiënt.  Dit instrument geleidt de boor van de chirurg naar de juiste plaats en in de correcte richting, zodat de prothese nauwkeuriger kan geplaatst worden.

Materialise ontwikkelde eerder al vernieuwende oplossingen binnen andere toepassingsgebieden zoals die van de dentale implantologie (SimPlant en SurgiGuide) en cranio-maxillofaciale chirurgie (SurgiCase CMF). Binnen de orthopedie wordt deze technologie al toegepast ter hoogte van de knie bij het corrigeren van bepaalde misvormingen en bij het plaatsen van een knieprothese. Complexe misvormingen van de onderam, vaak ten gevolge van een breuk, worden ook al met behulp van deze technologie gecorrigeerd.

Over Materialise

Materialise, met hoofdkwartier in Leuven, staat bekend om haar 3D-printing activiteiten in de industriële en medische wereld. De Materialise Group heeft niet alleen de grootste capaciteit aan 3D printers ter wereld, maar geniet ook aanzien over de hele wereld omwille van haar innovatieve software oplossingen. De expertise van Materialise binnen de medische wereld spitst zich toe op het ontwikkelen van gespecialiseerde medische software en het maken van patient specifieke medische hulpmiddelen.  Deze 3D-technologie maakt het voor chirurgen makkelijker om een betrouwbare diagnose te stellen, een uiterst preciese planning te maken en deze op een nauwkeurige en voorspelbare wijze over te brengen naar de operatiekamer, wat de patiënt een beter eindresultaat garandeert. De Materialise Group heeft verscheidene kantoren in Europa, Azië en de Verenigde Staten.

Contactpersoon

Ann Opsomer

Materialise HQ
Technologielaan 15 • 3001 Leuven • Belgium
Main +32 16 39 66 66 • Fax +32 16 39 66 06
Direct +32 16 39 62 56
http://www.materialise.com

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us