LEUVEN MINDGATE

Leuven.Inc Stichting bekroont AFC Leuven en Humasol als rolmodel voor economisch en sociaal ondernemerschap


Maandag 17 december werd voor de eerste maal de ‘Stichting Leuven.Inc Prijs’ uitgereikt aan projecten die bijdragen tot het promoten, stimuleren en realiseren van economisch en/of sociaal ondernemerschap in Vlaanderen. In Vlaanderen gevestigde profit en non-profit organisaties konden hiervoor inschrijven. 

De Stichting Leuven.Inc werd in 2000 in het leven geroepen om steun aan maatschappelijk relevante projecten met betrekking tot ondernemerschap te bieden. Via de Stichting Leuven.Inc Prijs bekroont Leuven.Inc bedrijven of projecten die op innovatieve wijze de maatschappelijke impact van ondernemerschap kunnen vergroten.

De 2012 laureaten AFC (Academics for Companies) en Humasol ontvingen gisteren van Herman Daems, voorzitter van de Stichting, de ‘Stichting Leuven.Inc prijs 2012’ met een geldwaarde van 12.500 euro. Daarnaast werden twee runner-up prijzen ter waarde van 2.500 euro toegekend aan Passwerk en De Vlaspit.

AFC Leuven
AFC Leuven vzw kreeg de prijs toegekend omwille van hun bijzondere verdiensten voor de bevordering van ondernemerschap bij studenten. AFC biedt ondernemende studenten de mogelijkheid hun professionele vaardigheden verder te ontwikkelen en relevante praktijkervaring op te doen via het aanbod van trainingprogramma’s, student consulting opdrachten bij KMO’s, multinationals en VZW’s en specifieke activiteiten gericht op het stimuleren van ondernemerschap. Via deze aanpak brengt AFC Leuven studenten op een structurele wijze in contact met ondernemerschap.
www.afcleuven.be

Humasol
Humasol vzw mocht de prijs in ontvangst nemen voor de innovatieve wijze waarop ingenieursstudenten ingezet worden in ontwikkelingssamenwerking. Humasol biedt ingenieurstudenten de kans hernieuwbare energieprojecten uit te voeren in ontwikkelingslanden zoals Argentinië, Peru en Senegal. Samen met de lokale gemeenschappen zetten studenten hun kennis in om duurzame projecten te realiseren die de gemeenschappen zelf kunnen onderhouden, uitbreiden en kopiëren. Ingenieursprojecten in ontwikkelingslanden vragen veel voorbereiding en een lange aanwezigheid in het buitenland, waardoor dit voor werkende ingenieurs vaak geen optie is. Humasol biedt hieraan een oplossing via de samenwerking met studenten die deze projectopdrachten als een stage of thesis opnemen.
www.humasol.be

De Vlaspit
Sociaal economiebedrijf De Vlaspit werd als runner-up bekroond voor de wijze waarop zij op een vernieuwende en gedreven manier investeren in een economische toekomst voor langdurig werklozen. De Vlaspit werd opgericht in 1997 en bestaat uit twee aparte vzw’s: een sociale werkplaats en een opleidings- en werkervaringsproject. Vanuit deze structuur bieden zij duurzame tewerkstelling en zinvolle dagbesteding aan kansengroepen die geen job op de reguliere arbeidsmarkt aankunnen. De kaarsenproductie en -verkoop is de belangrijkste activiteit in De Vlaspit. Verder heeft de organisatie zich kunnen verankeren in het lokale/regionale toerisme via een horecaproject en fietsenverhuur. De tijdelijke tewerkstelling van langdurig werklozen wordt dan weer beoogd door groenonderhoud en schoonmaakactiviteiten in opdracht van openbare besturen en organisaties in de regio. Naast de vaktechnische begeleiding door ervaren instructeurs op iedere werkvloer zorgt een team van 4 trajectbegeleiders voor ondersteuning bij het zoeken naar oplossingen voor de vaak problematische leefomstandigheden van de medewerkers en wordt er op die manier gestreefd naar meer welzijn.
www.devlaspit.be

Passwerk
Passwerk cvba tenslotte werd uitgeroepen tot runner-up binnen het traject sociaal ondernemerschap voor de lovenswaardige manier waarop zowel de sociale als economische dimensie een evenwaardige plaats hebben in hun bedrijfsvoering. Passwerk cvba met sociaal oogmerk werd opgericht in 2008 en is een softwaretestbedrijf waarvan alle test engineers een autismespectrumstoornis (=ASS) hebben en beschikken over een normale tot hoge begaafdheid.  De test engineers worden gerekruteerd in gans Vlaanderen en worden na een professionele opleiding op locatie bij klanten tewerkgesteld.  Het Passwerk team bestaat ondertussen uit een 40-tal test engineers met ASS en 5 jobcoaches.
www.passwerk.be


Stichting Leuven.Inc

De Stichting Leuven.Inc werd in 2000 in het leven geroepen om bedrijven of projecten die op innovatieve wijze de maatschappelijke impact van ondernemerschap kunnen vergroten te bekronen en ze verder te ondersteunen. Op die manier wenst de Stichting rolmodellen aan te reiken ter stimulatie van economisch en sociaal ondernemerschap in Vlaanderen. 

Naast de Stichting blijft Leuven.Inc haar voornaamste doel nastreven, namelijk een brug te slaan tussen de universitaire-/onderzoekswereld en het bedrijfsleven. Via uitwisseling van kennis en ervaring stimuleert het netwerk onderzoekers, jonge starters en technologie-groeibedrijven in Vlaanderen tot continue innovatie en streeft zij via haar programma’s naar optimalisatie van bedrijfsvoering en de verdere ontplooiïng van high-tech groeibedrijven tot succesvolle entiteiten binnen de markt.
Het Leuven.Inc netwerk bestaat vandaag uit ruim 600 bedrijfs- en individuele leden die mekaar ontmoeten en vinden in hun gedrevenheid om grensverleggende kennis te benutten bij hun productontwikkelingen, in hun bedrijfsprocessen en hun research & development.


Meer informatie

• Voor meer informatie over de Stichting Leuven.Inc neemt u contact op met mevr. Nicole De Smyter (nicole.desmyter@leuveninc.com, +32 16 40 11 90).
• Het reglement van de Stichting Leuven.Inc Prijs vindt u op www.leuveninc.com/page/166/Award_2012/

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us