LEUVEN MINDGATE

Inspyro's klant Allard-Europe N.V. onderscheidt zich in duplex roestvast staal


Allard-Europe N.V. heeft met succes onderdelen gegoten met een gietgewicht van 12 ton en een wanddikte tot 300 mm in duplex roestvast staal. Door een gebalanceerde legering en een uitgekiende thermische behandeling slaagt Allard-Europe erin de typische 50/50 ferriet-austenietverhouding te bekomen in de microstructuur van de gietstukken. Deze speciale microstructuur verenigt het beste van 2 werelden in roestvast staal en zorgt voor een uitstekende corrosieweerstand, vooral in zeewater, in combinatie met hoge mechanische - bij goede taaiheidseigenschappen. De stukken zullen worden ingezet in een veeleisende offshore toepassing. De laatste jaren vindt het gebruik van duplex roestvast staal steeds meer ingang in zware offshore toepassingen, in de scheepsbouw en in de chemische industrie.

De toepassing van duplex roestvast staal voor zware, dikwandige gietstukken bij Allard-Europe N.V., is uniek. Een uitgebreid onderzoeksproject, gesteund door IWT, in samenwerking met Sirris en het Leuvense Inspyro leidde tot de nodige knowhow om de gevraagde materiaaleigenschappen te kunnen realiseren voor deze extreme wanddiktes. De analyse dient zodanig te worden gestuurd dat sigmafasevorming tijdens de afkoeling na het gieten onder controle wordt gehouden om breuk van het gietstuk te voorkomen. Diezelfde analyse moet toelaten om na een gloeibehandeling op 1150°C, gevolgd door afschrikken in water, voldoende taaiheid bij lage temperatuur te combineren met uitstekende breuksterkte en corrosievastheid.

Naast het gieten van de stukken, staat Allard-Europe N.V. ook in voor de mechanische bewerking. Hierbij dienen o.a. boringen te worden uitgevoerd tot 1200 mm diep die vanuit verschillende richtingen uitkomen in hetzelfde punt.

Allard-Europe N.V. investeerde fors in de uitbreiding van de gietcapaciteit tot 25 ton functioneel stukgewicht alsook in volumecapaciteit in zowel gieterij als poetserij en tevens in de bouw van een nieuwe bewerkingsafdeling met dito grote bewerkingsmachines.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us