LEUVEN MINDGATE

BEST Sorting doet beroep op imec om voedsel- en afvalsorteermachines te innoveren


Leuven (België) –25 oktober 2012– Het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum imec en BEST Sorting, een Vlaams bedrijf dat sorteermachines produceert voor ondermeer voedsel en afvalstromen, kondigen vandaag op de KMO Kennisbeurs in Leuven aan dat ze samenwerken rond imec’s hyperspectrale cameratechnologie. BEST Sorting is daarmee het 500ste Vlaamse bedrijf waarmee imec samenwerkt.

“Voor onze huidige sorteermachines gebruiken we, afhankelijk van de toepassing, verschillende soorten van technologieën of de combinatie ervan (laser, camera, FLUO™, LED, x-ray, NIR spectroscopie) om de ongewenste substantie uit de stroom van goede producten te halen. Onze sorteermachines kunnen verschillen in kleur detecteren, of in structuur, of in samenstelling van de ingrediënten, zegt Christiaan Fivez, CTO van BEST Sorting. “In onze huidige hoge resolutie sorteermachines detecteren we een aantal discrete kleurlijnen met onze lasertechnologie of een combinatie van bredere kleurbanden met conventionele camera´s. Met imec’s hyperspectrale cameratechnologie zouden we nog meer kleurinformatie kunnen gebruiken, en dat zonder dat onze sorteermachines moeten inboeten in resolutie of snelheid. Door producten hyperspectraal te bekijken kunnen ook subtiele kleurverschillen beter waargenomen worden. Dit kan onze markt verder doen groeien voor verschillende toepassingen (zoals kleursortering van groenten en fruit).”

Binnen de samenwerking zullen imec en BEST Sorting de mogelijkheden van imec’s hyperspectrale cameratechnologie verkennen en evalueren voor het sorteren van voedingswaren en andere produkten. Een hyperspectrale kleurencamera, die spectroscopie en beeldvorming combineert, kan het onderscheid maken tussen objecten die met traditionele RGB (rood-groen-blauw) beeldvorming niet van elkaar te onderscheiden zijn. De huidige hyperspectrale camera’s werken langzaam, zijn zeer duur en zijn niet flexibel. Je kan 1 camera maar voor 1 bepaalde toepassing gebruiken. Imec’s chipgebaseerde technologie moet een snelle, compacte, flexibele en betaalbare hyperspectrale camera mogelijk maken die ingebouwd kan worden in verschillende soorten toestellen voor verschillende toepassingen.

Christiaan Fivez: “Voor Best is de huidige vorm van samenwerking met imec interessant omdat het van dichtbij mee volgen van de technologische evolutie het bedrijf de kans geeft informatie uit de eerste hand te krijgen, de evolutie een stuk mee te bepalen en op het juiste moment te kunnen beslissen om er de sorteerders mee uit te rusten. Deze samenwerking geeft de mogelijkheid om de betrokkenheid gradueel te verhogen zonder van in het begin er volledig mee te moeten instappen.”

“De samenwerking met BEST Sorting is een perfecte illustratie dat onze nano-elektronica expertise interessant is voor zowel grote ondernemingen als KMO’s –60% van onze lokale partners– uit zeer uiteenlopende sectoren,” zegt Ludo Deferm, Executive Vice President Business Development, “Een van de key performance indicatoren in onze overeenkomst met de Vlaamse Overheid is dat imec in de periode 2010-2016 minstens 120 bedrijven in Vlaanderen bijkomend bereikt. Om dat te bereiken hebben we binnen imec een team van technologiecoaches aangesteld die de samenwerking met de Vlaamse bedrijven stimuleren, initiëren en coördineren, het imecinteract team.”

Benny Graindourze, manager van het imecinteract team, vult aan: “Samenwerken met imec gebeurt steeds op maat van de specifieke vraag van het bedrijf. We bieden opleiding aan, transfereren technologische kennis via een concrete onderzoeks- en ontwikkelingssamenwerking, en bedrijven kunnen ook een technologie in licentie nemen. Belangrijk daarbij is dat het bedrijf de kennis of competentie verwerft om zijn producten verder te blijven innoveren”

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt ongeveer 2000 medewerkers waarvan meer dan 600 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2011 bedroeg imec's budget (P&L) ongeveer 300 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shangai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Over BEST Sorting NV

BEST is a world leader in sorting technology. As an innovative company, with years of experience in designing and manufacturing state-of-the-art sorters, BEST helps customers internationally in the food and non-food industry. By using the latest and most advanced optical technologies, BEST is able to achieve highest efficiency in sorting products and materials in various industries. Since June 2012 BEST became part of the TOMRA Sorting Solutions group.
Meer info kan gevonden worden op de website: www.bestsorting.com

Contact:

Imec: Hanne Degans, External Communications Officer, T: +32 16 281 769, Mobile: +32 486 065 175, hanne.degans@imec.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us