LEUVEN MINDGATE

Intranet in de cloud voor Etex


Leuven, 13 september 2012 - Etex, een internationale groep die bouwmaterialen produceert en verdeelt met hoofdzetel in Brussel, koos content management specialist Amplexor als partner voor de bouw van een intranetportaal. De analysefase van het project ging reeds van start. In de loop van de maand september zal het framework van dit intranet live gaan. 

Een wolk van een intranet

Cloud computing: het is een trend die in opmars is en die in veel ondernemingen al ingeburgerd is. Toch kiezen nog maar weinig bedrijven voor een intranet in een private cloud. Etex had goede redenen om dat wel te doen. “Onze keuze voor een intranet in de cloud is puur pragmatisch,” zegt Hans Ryckebusch, Communications Manager bij Etex. “Door voor een cloud solution te kiezen kunnen we op heel korte termijn een degelijke omgeving opzetten die een oplossing biedt om ons intranet te hosten. Daarenboven biedt het ook meer flexibiliteit op het vlak van de capaciteit van software en hardware. Wat het kostenplaatje betreft, hebben we voor ons project de twee opties naast elkaar gelegd en daaruit bleek dat beide vergelijkbaar waren. Op zo'n moment wogen de technische voordelen van de cloud door op de interne hosting.”

Sociale media toepassingen

Het toekomstige intranetportaal van Etex zal gebouwd worden op basis van de portalsoftware Liferay. In de eerste plaats is het de bedoeling om samenwerking tussen de werknemers te bevorderen, zowel wereldwijd als lokaal. Dat zal gebeuren door de eindgebruiker de typische voordelen van sociale media aan te bieden, aangepast voor gebruik binnen een professionele omgeving. Zo komt er de mogelijkheid om in een community informatie uit te wisselen. Hans Ryckebusch legt uit: “Iedereen kan een community rond een bepaald thema starten. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een internationaal R&D-project, maar evengoed kan er informatie uitgewisseld worden tussen de leden van een lokale voetbalploeg van een van onze bedrijven.” Het community-gedeelte van het intranet zal voorts bestaan uit een forum, een Wiki - dat gegevens centraal beheert en voor iedereen toegankelijk maakt - en een agenda.

Naast de collaboratiefuncties zal het nieuwe intranet van Etex corporate informatie over de landsgrenzen heen beschikbaar stellen, zoals bij een klassiek intranet het geval is. Verder kunnen de lokale bedrijven die deel uitmaken van de Etex Group snel en autonoom hun eigen intranet volledig invullen, indien gewenst.

De medewerkers zullen toegang krijgen tot de voor hen geautoriseerde informatie. Dat betekent dat in principe iedereen toegang heeft tot dezelfde gegevens, maar informatie die enkel op het plaatselijk niveau relevant is, zal ook uitsluitend voor de medewerkers van de lokale bedrijven toegankelijk zijn.

Binnenkort live

De eerste fase van het project, een grondige functionele analyse en het opstellen van een informatie-architectuur, werd reeds in het najaar van 2011 gestart. Samen met Amplexor werd dit in juni 2012 verder verfijnd als voorbereiding op het bouwen van het framework in Liferay. Amplexor zorgde eveneens voor de opleiding van een aantal (communicatie)medewerkers van Etex, zodat zij, wanneer het intranet binnenkort live gaat, er zelf mee aan de slag kunnen.

Informatie

Wenst u meer informatie of een interview met Lode Vandermeulen,
Sales Manager van Amplexor, neem dan contact op met Sofie De Smet
bij Luna: sofie@luna.be, +32 2 658 02 92

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us