LEUVEN MINDGATE

De Stad Leuven en Eandis hebben de eerste oplaadpalen en -eilanden voor e-voertuigen geïnstalleerd.


Op woensdag 8 augustus 2012 mochten schepenen Mohamed Ridouani en Dirk Robbeets officieel de eerste stekker in het stopcontact steken van het oplaadeiland aan de Tiensestraat, dat zowel door wagens als tweewielers kan worden gebruikt.

Door deze infrastructuur ter beschikking te stellen, willen het stadsbestuur van Leuven en Eandis naar eigen zeggen 'elektrische mobiliteit stimuleren en inspelen op de ambitieuze doelstelling van de stad Leuven om klimaatneutraal te zijn tegen 2030'.

Op publiek domein worden de oplaadpunten gegroepeerd in zogeheten oplaadeilanden. Automobilisten met een elektrisch voertuig hebben de keuze om op te laden met een klassiek stopcontact op een voeding van 16 ampère, ofwel met een aangepast stopcontact op 32 ampère, naargelang van de technische specificaties van hun voertuig.

Op 32 ampère is een lege autobatterij gemiddeld in 2 uur opgeladen. Afhankelijk van de toestand van de batterij zullen elektrische fietsen en scooters 30 minuten tot 4 uur nodig hebben om de batterij volledig op te laden.

In ieder oplaadpunt wordt bovendien een (Telenet) hotspot geïntegreerd. Zo kunnen de bestuurders hun mails beantwoorden, Facebook checken of de krant online lezen tijdens het opladen. Via een vaste internetlijn voorziet Telenet connectiviteit tussen de oplaadpaal en zijn achterliggend beheersystemen.

Eandis wil naar verluidt dit jaar op 70 locaties gefaseerd gelijkaardige oplaadpunten uitbouwen om zo te komen tot een netwerk van oplaadeilanden verspreid over Vlaanderen. Op die manier kan er invulling worden gegeven aan de doelstellingen van het EVA-project om binnen een straal van 20 km of binnen 20 minuten een oplaadpunt binnen bereik te hebben.

Het EVA-project (Elektrische Voertuigen in Actie) is een project gesteund door Vlaams minister Ingrid Lieten, bevoegd voor onder meer innovatie, met financiële steun van het IWT, het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. De Kernpartners van EVA zijn Eandis, Telenet, Blue Corner, 4IS, Federauto, Ugent en VUB.

Achtergrond
Voor inwoners van de Leuvense regio: de eilanden staan in de Tiensestraat (2 wagens en 6 tweewielers), de Tiensevest tegenover het stadskantoor (1 wagen), het Sint-Jacobsplein (4 wagens) en het De Becker Remyplein (2 wagens)

 

Bron: Engineeringnet.be
 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us