LEUVEN MINDGATE

Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen krijgt Europese erkenning


Een consortium van 17 Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen heeft de eerste bevindingen voorgesteld van iMOVE, één van de grootste pilootprojecten met elektrische voertuigen in Europa en onderdeel van de Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen.

Tegelijkertijd kondigde Vlaams Minister van Innovatie Ingrid Lieten aan dat de logistieke organisatie achter de proeftuin gevraagd is om co-voorzitter te worden van het Europese project 'Green eMotion External Stakeholder Forum'.

Ingrid Lieten: "Green eMotion is het instrument van de EU dat de opdracht krijgt elektrische mobiliteit over heel Europa te verspreiden. Als co-voorzitter bepaalt Vlaanderen mee de Europese agenda en zo kunnen de innovaties uit Vlaanderen over heel Europa toegepast worden.” Via iMOVE krijgen enkele duizenden mensen de gelegenheid om te proeven van elektrisch rijden. De 175 testvoertuigen en 300 laadpunten leveren data op die cruciaal zijn voor de realisatie van de onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten waarmee iMOVE streeft naar de doorbraak van elektrische wagens.

50 particulieren legden in 2 maanden tijd samen 75.000 km af, tijdens gemiddeld 4 ritten van 6 km per dag. Een bedrijf stelt 15 elektrische wagens ter beschikking aan zijn werknemers, voor professionele verplaatsingen. In een jaar tijd reden ze samen 48.000 km, waarvan 10.000 in mei 2012.

De bevindingen van de testgebruikers zijn allesbehalve verrassend (maar wel belangrijk als statistische basis voor toekomstige beslissingen): zowel particulieren als werknemers zijn vooral enthousiast over het elektrisch rijden en het comfort van de wagens, maar wensen een groter rijbereik en veel meer laadmogelijkheden.

iMOVE-coördinator Jan Vliegen, ook Senior Vice-President Future Business for Energy Materials bij Umicore: “Dankzij haar technologische expertise speelt Umicore een grote rol in alle iMOVE-onderzoeksprojecten die de prestatieverbetering van herlaadbare batterijen beogen. Umicore is niet alleen wereldproducent van kathodematerialen voor herlaadbare batterijen in elektrische en hybride voertuigen, maar kan deze batterijen ook op een duurzame manier recycleren.”

Achtergrond

Het iMOVE consortium: Belgacom / Mobile For, Delhaize, EDF Luminus, Ernst & Young, Flanders’ DRIVE, Fleet&DriverCare, Gemeenterlijk Autonoom Parkeerbedrijf Antwerpen, Hendriks Groep, Infrax, Interparking, Janssen Pharmaceutica, P&V Elektrotechniek, Punch Powertrain, REstore, ThePluginCompany, Umicore en de Vrije Universiteit Brussel

 

Bron: Engineeringnet.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us