LEUVEN MINDGATE

Ingrid Lieten steunt toekomst van imec, Vlaanderen en Europa


Imec wordt het tweede onderzoekscentrum ter wereld en het eerste in Europa dat over de meest geavanceerde infrastructuur voor het produceren van chips beschikt. De nieuwste chiptechnologieën zijn onmisbaar om te kunnen innoveren in sectoren zoals ICT, automobiel, energie, gezondheidszorg, voeding en textiel.  Direct zullen er op korte termijn 500 jobs door gecreëerd worden, indirect komen daar nog 1.500 jobs bovenop.

De chipindustrie zal tijdens de volgende jaren evolueren naar chipproductieprocessen op siliciumschijven (wafers) met een diameter van 450 mm. Dit is noodzakelijk om steeds betere chips te produceren tegen een lagere productiekost. Deze krachtige, goedkope chips worden de kern van nieuwe elektronicatoepassingen. Maar ze zijn niet alleen belangrijk voor de vooruitgang in de consumentenelektronica zoals game consoles, smart phones, tablets … “Ze worden cruciaal om vanuit innovatie mee oplossingen te bieden voor de grote uitdagingen waar onze maatschappij voor staat, zoals de veroudering van de bevolking en de klimaatswijziging. Imec is wereldleider in het onderzoek naar nano-elektronica, en moet dat blijven. De Vlaamse regering steunt het onderzoekscentrum om samen met de sector de overstap naar de nieuwe 450mm infrastructuur te maken, zodat het zijn baanbrekend werk met toepassingen in de gezondheidszorg en duurzame energie kan verderzetten”, zegt Ingrid Lieten. Dankzij geavanceerde chiptechnologie  zullen we bijvoorbeeld in de toekomst 20 miljoen cellen per seconde kunnen screenen in het bloed waardoor we in een vroegtijdig stadium kanker kunnen detecteren. “Met deze investering zal imec ook de beste onderzoekers in nano-elektronica ter wereld aantrekken. Wat zich zal vertalen naar nog meer van die maatschappelijke doorbraken”, vervolgt Ingrid Lieten. 

De bouw van de nieuwe cleanroom, een labo dat zo stofvrij mogelijk is zodat er met chips gewerkt kan worden, kost 100 miljoen euro. De cleanroom zal in 2015 in gebruik genomen worden. Dankzij de steun van de Vlaamse Overheid kan imec het startschot geven in dit project dat tijdens de komende jaren zal uitgebouwd worden tot een investering van 1 miljard euro. Hiertoe zal imec samenwerken met chipfabrikanten, systeembouwers, toestel- en materiaalleveranciers van over heel de wereld en rekent imec ook op steun van Europa.

“Onze ambitie is om de Europese en Vlaamse innovatie-economie te stimuleren;” zegt Luc Van den hove, President en CEO van imec. “We willen de grote Europese onderzoeksinstituten zoals het Franse CEA/LETI en het Duitse Fraunhofer samenbrengen met onze top materiaalleveranciers, toestelbouwers en chipsysteembouwers rond de meest geavanceerde chipprocesinfrastructuur. Zo kunnen we van Europa de meest geavanceerde nano-elektronica R&D-cluster maken, een krachtige innovatiemotor die de wereldwijde nano-elektronica industrie zal ondersteunen in die sectoren die cruciaal zijn voor de toekomst van Europa. Een 450 mm cleanroom zal ook de Europese en Vlaamse industrie stimuleren, en is essentieel om nieuwe jobs te creëren.”

Persinfo

Lot Wildemeersch, woordvoerster Ingrid Lieten
0477 810 176 | lot.wildemeersch@vlaanderen.be
www.ingridlieten.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us