LEUVEN MINDGATE

Imec en Kaneka bereiken doorbraak in onderzoek naar duurzame hoog-efficiënte silicium zonnecellen


Tokyo, Japan – 12 juni 2012 - Kaneka en imec zijn erin geslaagd om grote (6 inch) heterojunctie siliciumzonnecellen te ontwikkelen met een gecertificeerde omzettingsefficiëntie van 22,68%(*). De cellen hebben gegalvaniseerde kopercontacten op een transparante geleidende oxidelaag, wat het productieproces duurzamer en goedkoper maakt. De ontwikkeling gebeurde in Kaneka’s Osaka lab, gebruik makend van Kaneka’s kopergalvanisatie-technologie die gebaseerd is op imec’s uitgebreide knowhow op het vlak van kopergalvanisatie.

Vandaag is de voorkeurtechnologie voor de industriële productie van heterojunctie siliciumzonnecellen het zeefdrukken van zilvercontacten aan de bovenkant van de zonnecel. Bij dit soort contacten blijft de efficiëntie van de zonnecellen suboptimaal en is de productiekost relatief hoog. Dit komt doordat het moeilijk is om de weerstand van dergelijke contacten te verlagen en om de metalen verbinding te verdunnen. Gegalvaniseerde kopercontacten kunnen die nadelen overwinnen. Daardoor kan de efficiëntie opgedreven worden en tegelijkertijd de fabricatiekosten verminderd.

Kaneka’s Europees zonnecellaboratorium is gevestigd in imec’s campus in Leuven, waardoor Kaneka onderzoekers toegang hebben tot imec’s geavanceerde zonnecelonderzoeksinfrastructuur. De samenwerking tussen Kaneka en imec heeft geleid tot de verbetering van Kaneka’s dunne-film zonnecellen en de ontwikkeling van een nieuwe generatie heterojunctie siliciumzonnecellen. De ontwikkeling van grote kopergegalvaniseerde heterojunctie zonnecellen is een belangrijke stap naar een industrieel proces waarbij dit soort cellen geïntegreerd zal worden in grote modules.
Kenji Yamamoto, general manager van Kaneka’s Europees zonnecellaboratorium:“Kaneka is trots op het behalen van deze resultaten. Dit was mogelijk door de initiële ontwikkelingen van imec.”

Jef Poortmans, directeur van imec’s zonnecelprogramma: “We zijn zeer opgetogen dat we Kaneka hebben kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling van deze belangrijke resultaten. Ze zijn het bewijs van de mogelijkheden van kopermetallisatie voor toekomstige zonnecellen, en ze versterken onze overtuiging dat koper in de toekomst een belangrijke rol zal spelen in de ontwikkeling van hoogefficiënte en duurzame zonneceltechnologie.”

(*) Certificaat van Fraunhofer ISE CalLab

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt ongeveer 2.000 medewerkers waarvan meer dan 600 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2011 bedroeg imec's budget (P&L) ongeveer 300 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shangai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Contact imec

Katrien Marent, Director of External Communications, T: +32 16 28 18 80, Mobile : +32 474 30 28 66, katrien.marent@imec.be
Hanne Degans, External Communications Officer, T: +32 16 28 17 69, Mobile: +32 486 065 175, Hanne.Degans@imec.be

Over Kaneka
Kaneka Corporation werd in 1949 opgericht als Kanegafuchi Chemical Industry Co., Ltd. Kaneka heeft zijn hoofdkwartier in Osaka, Japan en stelt wereldwijd ongeveer 7.300 mensen te werk. Kaneka’s activiteiten omvatten een breed spectrum van markten, gaande van fotovoltaics, plastics, kunstharsen, chemicaliën en voedingssupplementen, tot farmaceutische producten, medische instrumenten, elektrische en elektronische materialen en synthetische vezels. Kaneka heeft dochterondernemingen in België, de Verenigde Staten, Singapore, Maleisië, China, Australië en Vietnam.
Meer informatie over Kaneka op www.kaneka.co.jp

Contact Kaneka:
Kaneka: Public Relations Office, Manger Yoshito Miyakawa, +81 66226 5019, http://www.kaneka.co.jp/en

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us