LEUVEN MINDGATE

Overeenkomst tussen Tohoku University en imec katalyseert intensievere onderzoekssamenwerking


Tokyo (Japan) – 11 juni 2012 –Tohoku University (Sendai, Japan) en imec hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Filip van België tijdens de Belgische economische missie naar Japan. De overeenkomst formaliseert de nauwe samenwerking tussen Tohoku University en imec met als doel de samenwerking in verschillende gemeenschappelijke onderzoeksdomeinen te bevorderen, onderlinge kruisbestuiving te stimuleren, en elkaars sterktes aan te wenden.

De samenwerkingsovereenkomst zet de krijtlijnen voor toekomstige samenwerkingsprojecten tussen imec en Tohoku University, waarbij studenten, onderzoekers en professoren zullen uitgewisseld worden tussen beide organisaties. De overeenkomst maakt ook de uitwisseling van prototypes tussen imec en Tohoku University mogelijk, en gezamenlijk onderzoek op specifieke onderwerpen. In de voorbije 5 jaar hebben beide partners al samengewerkt rond geavanceerde chipinterconnecties, verpakking van MEMS (micro-elektromechanische systemen), en het ontwerp van laagvermorgen sensorsystemen. In de toekomst zal de samenwerking nog uitgebreid worden naar MRAM (magnetic random access memory), chipprocestechnologie, 3D integratietechnologie, biosensoren, en draadloze communicatie.

Imec heeft zich als doel gesteld strategische samenwerkingen op te zetten met topuniversiteiten wereldwijd die uitblinken in die onderzoeksdomeinen waar ook imec onderzoek in verricht, en waarin samenwerking voor beide partijen gunstig is. De beschikbaarheid van imec’s geavanceerde 200mm en 300mm clean rooms zal de samenwerking positief beïnvloeden.

“Strategische samenwerkingen met top universiteiten zoals Tohoku University zijn essentieel voor imec om de instroom van exploratorische concepten en technologieën te garanderen. Imec is de brug tussen fundamenteel onderzoek aan universiteiten en toegepast industrieel onderzoek;” zegt Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO van imec. “Een kruisbestuiving tussen onze onderzoeksgroepen zal creativiteit en innovatie stimuleren, en onderzoeksdoorbraken bespoedigen. Zo kunnen we een wereldwijde motor van innovatie blijven en toponderzoek blijven aanbieden dat 3 tot 10 jaar voor is op de industriële noden.”

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt ongeveer 2.000 medewerkers waarvan meer dan 600 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2011 bedroeg imec's budget (P&L) ongeveer 300 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shangai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Over Tohoku University

Tohoku University is opgericht in 1907 als de derde nationale universiteit van Japan, na de universiteit van Tokyo en de Kyoto University. Sinds haar oprichting heeft Tohoku University zich geëngageerd tot een “onderzoek-eerst” principe en een “open-deur” beleid, en wordt ze internationaal erkend voor haar uitstekende standaarden in onderwijs en onderzoek. Als een van de grootste onderzoeksgeoriënteerde universiteiten in Japan omvat Tohoku University nu 16 “graduate schools”, 6 onderzoeksinstituten, bijna 6.000 academische en administratieve personeelsleden, en meer dan 18.000 studenten.

Contact

imec :
Katrien Marent, Director of External Communications, T: +32 16 28 18 80, Mobile : +32 474 30 28 66, katrien.marent@imec.be

Tohoku University :
Shuji Tanaka, Associate Professor, T : +81 22 795 6937, tanaka@mems.mech.tohoku.ac.jp

Akiihsa Matsuno, International Coordinator, T : +81 22 217 6035, matsuno@rpip.tohoku.ac.jp

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us