LEUVEN MINDGATE

Europa adviseert massale uitrol slimme metersystemen


Vandaag heeft 10% van de huishoudens in de Europese Unie een slimme elektriciteitsmeter. Tegen 2020 wil Europa dat tegen 2020 opdrijven tot 80%, op voorwaarde dat het lokaal gezien economisch de moeite waard is.

Om dit proces te vergemakkelijken, heeft de Europese Commissie een aanbeveling gepubliceerd over de voorbereiding van de uitrol van slimme metersystemen, ook wel 'smart grids' genoemd.

De Commissie biedt de lidstaten een stap-voor-stap leidraad over hoe de kosten-batenanalyse moet worden uitgevoerd tegen 3 september 2012.

Europa moedigt de lidstaten alvast aan om de uitrolscenario’s van slimme meters te beoordelen met meters die verder gaan dan een minimale set van eisen.

Slimme meters moeten meer bepaald minimaal de volgende functionaliteiten bieden:
- Frequente updates van uitlezingen die rechtstreeks aan de consument worden bezorgd. Het effectieve elektriciteitsverbruik in real-time volgen geeft de consument een sterke stimulans om energie en geld te besparen.
- Gegevensopslag. Klanten moeten in staat zijn om informatie te krijgen over hun vroegere consumptiepatronen om hen te helpen hun huidig energieverbruik te begrijpen en beslissingen over hun toekomstig energieverbruik te nemen
- Het vanop afstand lezen van meters door de operator en dit met een voldoende frequentie ter ondersteuning van de netwerkplanning.
- Geavanceerde tariefstructuren mogelijk maken zodat consumenten kunnen inspelen op prijsschommelingen.

Aangezien het gebruik van slimme metersystemen de verwerking van persoonlijke gegevens vereist, moet bij de ontwikkeling van slimme metersystemen ook veel aandacht gaan naar de beveiliging en bescherming van persoonsgegevens.

Elementen voor gegevensbescherming en informatiebeveiliging moeten bij de start door een middel van een 'by-design'-benadering in slimme metersystemen worden ingebouwd.

 

Bron: Engineeringnet.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us