LEUVEN MINDGATE

Amerikaans team maakt sterkste magneet ooit


Voor het eerst heeft een non-destructieve magneet een veldsterkte van meer dan 100 T opgewekt. Het Amerikaanse National High Magnetic Field Laboratory wist een veld van 100,75 T op te wekken.

Het laboratorium werkte ruim vijftien jaar aan de 8150 kg wegende recordmagneet, die speciaal is ontwikkeld voor de productie van magneetvelden met een sterkte van 100 T. Het apparaat bestaat uit twee delen: de set elektrische spoelen aan de buitenzijde levert een maximaal veld van 44 T, de binnenste spoel produceert 60 T. Gecombineerd resulteert dit in een veldsterkte van 100 T, dat in de 10 mm grote boring van de magneet optreedt.

Met de recordpuls van 100,75 T, die slechts een fractie van een seconde aanhield, hebben wetenschappers onder meer supergeleidend materiaal beproefd en zijn kwantumfysische eigenschappen onderzocht. Met explosieven is het al veel langer mogelijk om een veld sterker dan 100 T op te wekken. Maar doordat deze magneet intact blijft, kunnen de onderzoekers hun proefmonsters ook na een test bestuderen.

Het Amerikaanse centrum wint met de recordpuls een officieuze wedloop met een Duits en Japans lab, die ook een 100 T-magneet in de maak hebben. Beide verwachten hun magneet uiterlijk volgend jaar volledige operationeel te hebben.

 

Bron: De Ingenieur

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us