LEUVEN MINDGATE

trAXi wint Battle of Talents


20 maart werd de finale gespeeld van Battle of Talents, de Vlaamse ondernemingsplanwedstrijd tussen universiteits- en hogeschoolstudenten. Het team trAXi van Hendrik Vansompel en Kim De Witte, beiden van UGent, kon met een hoog efficiënte elektrische motor de jury en de investeerders overtuigen. Ze wonnen 25.000 euro.

Battle of Talents is de ondernemingsplanwedstrijd voor studenten uit het hoger onderwijs in Vlaanderen. De wedstrijd kadert in het plan van Vlaanderen in Actie van de Vlaamse regering en is een initiatief van het Agentschap Ondernemen.  De organisatie is in handen van Flanders DC, Unizo stichting Onderwijs & Ondernemen en Venture Spirit. Naast Battle of Talents loopt in het secundair onderwijs ook de ondernemingsplanwedstrijd Plan(k)gas, waarvan de finale op 15 mei plaatsvindt.

Minister-President Kris Peeters: “Met deze initiatieven wil de Vlaamse Regering de ondernemingszin bij jongeren stimuleren.  Maar we brengen ze vooral ook bij hoe ze goede ondernemingsplannen kunnen maken. Naast beide wedstrijden die naar het onderwijs zijn gericht, hebben we ook Bizidee opgezet. Deze wedstrijd richt zich tot het grote publiek.  Samen vormen ze de Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen. Dit moet in de toekomst niet alleen leiden tot meer ondernemingen maar vooral ook naar beter voorbereide ondernemers.”

Meer dan 550 studenten verspreid over 119 teams schreven zich in voor Battle of Talents. Er werd zowel over de grenzen van de faculteiten als van de scholen heen, samengewerkt. Dit resulteerde in polyvalente en multidisciplinaire teams met een gezonde mix van ingenieurs, economisten, marketeers en communicatiespecialisten.

Battle of Talents is een online spel waarin de deelnemers bij het maken van hun plan begeleid worden door MBA-studenten die de rol van Venture Capitalist op zich namen. Ook deze MBA-studenten streden mee voor een prijs van 5000 euro. Koen Vriesacker van de Antwerp Management School werd de winnaar in deze categorie.
In de loop van het spel werden de deelnemers op verschillende tijdstippen gecoacht door ondernemers. Dat gebeurde tijdens ondernemingsavonden, CEO cafés en pitching trainingen.
Na een uitgebreide selectieprocedure traden gisteren 10 finalisten aan in een spannende slotshow.  Ze presenteerden er hun businessplan aan een jury van CEO’s en managers: Inge Geerdens (CV Warehouse), Jan Willem Brands (Barco), Jo De Backer (Niko Group), Claude Parmentier (BNP Paribas Fortis) en Werner De Wolf (TE Connectivity).

Hendrik Vansompel, doctoraatsstudent aan het Laboratorium voor Elektrische Energietechniek van de Universiteit Gent, schreef zijn businessplan samen met Kim De Witte,  masterstudent Engels-Spaans aan de Hogeschool Gent. Vansompel kon de jury overtuigen met een hoogtechnologische producttoepassing.
trAXi biedt aanpasbare elektrische machines aan met een verbeterd rendement. Toepassingen zijn legio, onder andere in de industrie, in de transportsector (gaande van voertuigen tot elektrische fietsen). Tenslotte kan de technologie toegepast worden om meer hernieuwbare energie te produceren bij windmolens.
Hendrik Vansompel is enorm opgetogen. “Ik was bij de laatste drie, maar dacht niet dat ik een kans had om te kunnen winnen. Daarom kon ik de jury zeer ontspannen te woord staan.” De ochtend na de overwinning is hij meteen met de mandataris van het Industrieel Onderzoeksfonds gaan praten. “We bekijken nu wat de volgende stappen zijn om echt te gaan ondernemen.”
Het team van Nanosurfs, dat uitpakte met folie met de structuur van haaienhuid die de hydrodynamica van boten verbetert, werd tweede en het ondernemersteam rond LiveCare (personal health service software om patiënten van thuis uit te monitoren) eindigde op de derde plaats.

Na het succes van deze editie van Battle of Talents, gaat in oktober de volgende van start.

Meer info:

Trui Moerkerke, Communication Manager Flanders DC
trui.moerkerke@flandersdc.be
tel. +32 16 24 29 04
gsm +32 474 266 128

Joris De Bruyne, Program Director Venture Spirit
Joris.debruyne@venturespirit.com
tel. +32 9 296 21 51
gsm +32 474 075 600

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us