LEUVEN MINDGATE

Meer dan 5% van de omzet en 50% van de operationele winst van Belgische KMO’s is voor de overheid


Brussel 6 maart 2012 – Deloitte Fiduciaire kondigt vandaag de resultaten aan van een nieuwe doorlichting van de Belgische KMO sector. Uit een studie van de gegevens van 2.600 Belgische KMO’s blijkt dat de Belgische overheden tot 50% van de winst van een KMO gevestigd in België, toebedeeld krijgen. De belangrijkste fiscale bijdragen van een KMO aan de Belgische overheden zijn de werkgeversbijdragen, goed voor 62% van alle overheidsbijdragen, en de vennootschapsbelasting, goed voor 28% van alle overheidsbijdragen. Een conclusie is dus dat de overheid de allerbelangrijkste stakeholder blijkt te zijn van de Belgische KMO. Deloitte ontwikkelde hiervoor een “Tax Foot Print”, die meet hoeveel een onderneming nalaat aan haar belangrijkste stakeholder. Uit de jaarrekeningen van de onderzochte KMO’s kon Deloitte Fiduciaire ook concluderen dat 70% van de KMO’s terug winst boekt, een opvallend sterke prestatie zo kort na de harde crisis van 2009.

De analyse van Deloitte Fiduciaire had tot doel om meer inzicht te krijgen in de fiscale druk op de Belgische KMO’s. De analyse is gebaseerd op de gegevens van 2600 familiale KMO’s-Exploitatievennootschappen die hun boekjaar afsloten vanaf 1 april 2010 tot uiterlijk 31 maart 2011.

Een overzicht van de belangrijkste conclusies:

Belgische KMO betaalt opnieuw volop vennootschapsbelasting na zware verliezen in 2009

Uit de jaarrekeningen van de onderzochte KMO’s kon Deloitte Fiduciaire concluderen dat 70% van de KMO’s terug winst boekt, een opvallend sterke prestatie zo kort na de harde crisis van 2009. Van alle winstgevende bedrijven betaalde meer dan 73% ook effectief vennootschapsbelasting wat opnieuw een hoog percentage is. Nikolaas Tahon, Managing Partner van Deloitte Fiduciaire, geeft aan: “We mogen er namelijk van uitgaan dat heel wat van die winstgevende bedrijven nog overdraagbaar verlies recupereren uit 2009”.

Van de Belgische KMO’s-exploitaitievennootschappen die vennootschapsbelasting betalen, betaalt meer dan de helft minstens 27,9% vennootschapsbelasting.  Een op vier van de winstgevende KMO’s betaalt zelfs het maximumtarief van 33,8% of  meer.  Slechts een op vier vennootschappen betaalt minder dan 18,6% belasting op de gedeclareerde winst.

De Tax Foot Print van de Belgische KMO: meer dan 5% van de omzet en meer dan 50% van de operationele winst is voor de overheid

Ondernemingen staan uiteraard meer af aan de overheid dan enkel via de vennootschapsbelasting. Deloitte Fiduciaire zette de belangrijkste fiscale en parafiscale lasten van de ondernemingen op een rij, vergeleken met de omzet en de operationele winst (EBIT). Nikolaas Tahon: “Op die manier krijg je een Tax Foot Print die meet hoeveel een onderneming nalaat aan haar belangrijkste stakeholder, de overheid”.

Bij meer dan de helft van de ondernemingen gaat per 100 euro operationele winst (EBIT) liefst 52% of meer naar de overheden.  Per 100 euro operationele cash-flow (EBITDA), gaat bij de helft van de ondernemingen zelfs meer dan 35% van deze kaswinst naar de overheid. Uit de analyse kan men concluderen dat meer dan de helft van de ondernemingen per 100 euro omzet, meer dan 5,3 euro onmiddellijk afgeeft aan de overheid.

De Maatschappelijke Foot Print: tot 20% van de omzet van een KMO gaat naar de overheid

De Maatschappelijke Foot Print gaat nog een stapje verder en berekent wat het maatschappelijk belang is van een familiale exploitatievennootschap. Er wordt hierbij gekeken naar wat de onderneming ook op vlak van indirecte belastingen afstaat aan de overheid. Het gaat hier vooral om de bedrijfsvoorheffing, de RSZ voor werknemers en de roerende voorheffing. De Maatschappelijk Foot Print kan enkel op bedrijfsniveau berekend worden, omdat heel wat niet gepubliceerde informatie moet geanalyseerd worden.

Een onderzoek bij een aantal KMO’s uit de metaalsector geeft aan dat:

·       Tussen 8 en 10% van de omzet rechtstreeks via het bedrijf naar de overheid gaat (via de Tax Foot print)

·       Per 100 euro omzet gaat er daar bovenop nog eens 8 tot 10% naar de overheid via de bedrijfsvoorheffing en RSZ werknemer (Maatschappelijke Foot Print).

·       Dit betekent dat er per 100 euro omzet, 19 euro onmiddellijke inkomsten voor de overheden ontstaan.

Deze cijfers variëren uiteraard van sector tot sector en van bedrijf tot bedrijf. Uit de steekproef blijken de dienstverlenende bedrijven zelfs een Maatschappelijke Foot Print te hebben van 22 tot 25%, wat te maken heeft met het arbeidsintensief karakter dat heel wat bedrijfsvoorheffing en RSZ genereert.

Over Deloitte Fiduciaire

Deloitte Fiduciaire maakt deel uit van Deloitte België.  Deloitte Fiduciaire is de Belgische marktleider op het vlak van accountancy-advies en een waaier van multidisciplinaire diensten voor KMO’s en familiebedrijven. Deloitte Fiduciaire verleent zijn diensten aan meer dan 5.000 KMO’s in België en kan bogen op meer dan 75 jaar ervaring in accountancy en fiscaal-juridisch advies. De firma kan terugvallen op een sterk regionaal netwerk, 10 kantoren in België en meer dan 400 multidisciplinaire accountants, fiscale en juridische consultants, en specialisten in M&A, business reporting en IT. Zo heeft Deloitte Fiduciaire een uitvoerige KMO-knowhow opgebouwd die veel verder reikt dan de traditionele boekhouddiensten. Het team van Deloitte Fiduciaire staat niet alleen voor accountancy en voor fiscale en juridische dienstverlening, maar ook voor business- & IT-begeleiding en voor financieel en M&A-advies.

Tot de KMO’s die door Deloitte Fiduciaire worden bediend, behoren jonge starters, spin-offs van universiteiten en onderzoekscentra, groeiende en vernieuwende bedrijven, management- en vastgoedfirma’s, en volwassen familiale ondernemingen in heel het land, met een jaaromzet onder 50 miljoen euro.

Over Deloitte

Deloitte is met meer dan 2.500 medewerkers en 10 kantoren in België de grootste organisatie op het gebied van audit, accounting, belastingadvies, consulting en financial advisory services. Onze dienstverlening richt zich zowel naar de grootste nationale en internationale ondernemingen als naar kmo’s, de publieke sector en non-profit organisaties.

Deloitte België is een onafhankelijke en zelfstandige organisatie en een member firm van Deloitte Touche Tohmatsu Limited. Voor het boekjaar 2011 werd een omzet gerealiseerd van 316 miljoen euro.

Deloitte Touche Tohmatsu Limited is een organisatie van zelfstandige member firms, die zich richt op de hoogste kwaliteit bij het leveren van professionele dienstverlening en advies. De dienstverlening is gebaseerd op een wereldwijde strategie voor meer dan 150 landen. Daartoe is de expertise beschikbaar van over 182.000 professionals in alle werelddelen. Voor het boekjaar 2011 bedroeg de omzet meer dan 28.8 miljard US dollar.

Deloitte verwijst naar een of meerdere bedrijven binnen DTT Limited, dat een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid is in de UK, en het netwerk van haar memberfirms, die elk een juridisch aparte en zelfstandige eenheid zijn. Bezoek www.deloitte.com/about voor een meer gedetailleerde beschrijving van de wettelijke structuur van Deloitte Touche Tohmatsu Limited en haar memberfirms.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us