LEUVEN MINDGATE

Doorbraak in draadloos muziek beluisteren


Eindhoven (NL) en Leuven (B) 24 februari 2012  -  Het Eindhovense Holst Centre en het Leuvense imec hebben na tien jaar intensief onderzoek een doorbraak bereikt in het draadloos doorsturen van muziek met hoge kwaliteit en laag energieverbruik. Met de nieuwe oplossing kan met een koptelefoon gevoed door een batterij beduidend langer en met hogere kwaliteit muziek beluisterd worden dan via Bluetooth. De nieuwe chip is gebaseerd op een radiotechnologie die van oudsher veelvuldig gebruikt wordt in radartoepassingen met hoge kwaliteits- en betrouwbaarheidseisen. Deze ‘impulse ultra-wideband’ technologie dankt zijn voordelen aan de fundamenteel andere manier om draadloos data te versturen.

Muziek is weer helemaal ‘in’. Een blik op straat volstaat om te merken dat mensen van alle leeftijden en strekkingen hun muziek overal bij zich hebben. Hoofdtelefoons zijn haast een mode-item en mogen weer groot, opzichtig en kleurrijk. En kwaliteit staat voorop. Jong en oud telt vlot een paar honderd euro neer voor de ultieme geluidservaring. Enige vervelende blijft natuurlijk de kabel. Die hangt namelijk steeds in de weg, beperkt je bewegingsvrijheid en maakt het moeilijker om iemand anders snel even mee te laten luisteren.

Draadloze audiosystemen zijn wel op de markt, maar hebben nog een grote marge voor verbetering. Bestaande systemen kampen voornamelijk met twee beperkingen: kwaliteit en stroomverbruik. Na een paar uurtjes geven de meeste draadloze hoofdtelefoons of Bluetooth headsets er al de brui aan. Telkens opladen is niet evident, want je gebruikt ze net op momenten dat je mobiel wil zijn. Aan de kwaliteit kan ook nog gesleuteld worden. Met name als de afstand tussen de geluidsbron en de hoofdtelefoon vergroot, of belemmerd wordt door personen of objecten, durft het signaal weleens wegvallen.

Holst Centre en imec hebben nu een oplossing: een chip die langdurig draadloos muziek beluisteren met hoge kwaliteit mogelijk maakt. In vergelijking met Bluetooth of andere bestaande standaarden, is de chip tot 5 maal energiezuiniger. Muziek versturen kan over een afstand tot 20 meter. Er is geen storing mogelijk van andere draadloze signalen. En objecten in de ruimte maken het signaal alleen maar beter.

Impulse Ultra-wideband (UWB), de breedband technologie die Holst Centre en imec gebruiken voor hun nieuwe chip, werkt op een fundamenteel andere manier dan gebruikelijke draadloze standaarden. In plaats van met relatief hoge intensiteit uit te zenden op een bepaalde frequentie, werkt UWB bij veel lagere intensiteiten, maar dan over een breed spectrum. Op die manier blijft UWB als het ware ‘verborgen’ tussen de ruis van andere signalen en kan het er ook nooit mee in conflict komen. Kunst is natuurlijk om het signaal uiteindelijk weer te ontcijferen. Meteen een van de redenen waarom de huidige doorbraak pas na tien jaar intensief onderzoek gerealiseerd kon worden.

Nochtans is de nieuwe technologie helemaal niet zo nieuw. Ultra-wideband dateert al uit begin vorige eeuw en ligt aan de basis van heel wat radartoepassingen. Rond de eeuwwisseling kende UWB een kleine ‘revival’, meer bepaald in de ontwikkeling van ‘draadloos USB’. Maar voor die toepassing waren de vereiste datastromen niet te combineren met een laag energieverbruik. Niemand slaagde er dan ook in om de technologie succesvol naar de markt te brengen. De UWB technologie van Holst Centre en imec gebruikt een andere breedband modulatietechniek. Door steeds kleiner wordende IC technologie en doorgedreven onderzoek is het nu gelukt om extreem snel de radio aan en uit te schakelen. Daarbij blijven alle voordelen van UWB bewaard en gaat de energieconsumptie omlaag, tot slechts maximaal een tiental milliWatt.

Holst Centre en imec zoeken nu naar geïnteresseerde bedrijven die de chip in massaproductie willen nemen en in producten verwerken. Potentiële toepassingen variëren van audio- en videostreaming rondom het lichaam tot data-transfer voor kleine sensoren.

Tot slot heeft de UWB technologie nog een aardige bonus. Je kan er namelijk ook positiebepaling mee doen. Indoor gps, zeg maar. Handig om spullen in huis terug te vinden of bijvoorbeeld voor automatisch stockbeheer in winkels. Deze functionaliteit zit nog niet volledig in de huidige audiochip, maar Holst Centre en imec zoeken bedrijven die dit met hen verder willen onderzoeken.

Over Holst Centre

Holst Centre ontwikkelt zich in snel tempo tot een internationaal erkend centrum voor “open innovatie” dat technologie ontwikkelt voor draadloze sensoren en flexibele elektronica. Holst Centre bekleedt een unieke positie die de brug slaat tussen academisch onderzoek en commerciële productontwikkeling. Dankzij de samenwerking met Holst Centre kunnen bedrijven nieuwe producten sneller en efficiënter op de markt brengen.

Holst Centre werd in 2005 opgericht door het Vlaamse imec en het Nederlandse TNO met de steun van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en de Vlaamse Overheid. Dankzij de ligging op High Tech Campus Eindhoven kan Holst Centre gebruik maken van de aanwezige geavanceerde onderzoeksinfrastructuur.

Vanaf de start kon Holst Centre rekenen op de steun van enkele vooraanstaande bedrijven. Ondertussen telt Holst Centre al meer dan dertig partners waaronder grote-, middelgrote- en kleine bedrijven. Daarnaast heeft Holst Centre allianties met minstens evenveel academische instellingen. Holst Centre telt meer dan 170 medewerkers van zowat 25 nationaliteiten.

Meer informatie: http://www.holstcentre.com/

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.

Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt ongeveer 1900 medewerkers waarvan meer dan 500 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2010 bedroeg imec's budget (P&L) 285 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op http://www.imec.be/

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shangai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Contact

Holst Centre
Koen Snoeckx
Communicatie Manager
E-mail: Koen.Snoeckx@holstcentre.com
T: +31 (0)40 277 40 91
M: +31 (0)612 71 98 43

Imec
Hanne Degans
External Communications Officer
E-mail: Hanne.Degans@imec.be
T: +32 (0)16 28 17 69
M: +32 (0)486 06 51 75

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us