LEUVEN MINDGATE

Pepric, een spin-off van imec, sluit een succesvolle investeringsronde af


Pepric wil met andere woorden toestellen ontwikkelen gelijkaardig aan een PET of SPECT scanner om processen in het lichaam op te volgen die dagen of weken duren. Voorbeelden van dergelijke processen zijn infectieziekten, of celtherapieën waarbij er soms pas na enkele weken voldoende cellen aan het doelweefsel gebonden zijn.

Voor trage biologische processen, bijvoorbeeld voor het opvolgen van celmigratie kan men de cellen wel lokaliseren, maar is het moeilijk om te bepalen hoeveel cellen het doelweefsel bereikt hebben. Met Pepric’s sensitieve apparatuur wordt het voor de preklinische centra mogelijk om de doeltreffendheid van nieuwe therapieën te evalueren en in een vroege fase van het ziektebeeld de diagnose te stellen.

De investering van 1,4 miljoen euro zal de productie en commercialisering van Pepric’s eerste product ondersteunen: een analysetool voor kwantitatieve moleculaire en cellulaire detectie in weefsel-, urine- en bloedstalen. Bovendien stelt het Pepric in staat om de eigen technologie verder te ontwikkelen voor detectie en beeldvorming in het lichaam (‘in-vivo’).

Deze kapitaalronde wordt voor een groot deel gefinancierd met middelen uit SOFI, het Spin-Off FinancieringsInstrument dat werd opgericht ter ondersteuning van spin-offs van de vier Vlaamse Strategische Onderzoekscentra (IBBT, imec, VIB en VITO). Dit initiatief van Vlaams minister voor Innovatie Ingrid Lieten wordt beheerd door PMV. Ook FIDIMEC, het investeringsvehikel van imec, participeert in deze ronde.

Over SOFI

SOFI (Spin-Off FinancieringsInstrument) werd in de loop van 2011 opgericht onder impuls van Vlaams minister voor Innovatie Ingrid Lieten. Het heeft als doel om de oprichting van spin-offs uit de vier Vlaamse Strategische Onderzoekscentra (VIB, IMEC, IBBT en VITO) te stimuleren. Voor dit nieuwe instrument heeft de Vlaamse regering 10 miljoen euro uitgetrokken. Het beheer van SOFI is toevertrouwd aan PMV. SOFI kan investeren in spin-offs onder de vorm van aandelen of converteerbare leningen. De rechtstreekse investeringen vanuit SOFI bedragen ten hoogste 1 miljoen euro per spin-off over een periode van twaalf maanden.
“Onze SOC’s zijn toponderzoekscentra van Vlaanderen waar meer dan 4.000 onderzoekers iedere dag weer werken aan nieuwe uitvindingen die de kwaliteit van ons leven moeten verbeteren,” zegt Ingrid Lieten, Vlaams minister van Innovatie. “Die uitvindingen moeten daartoe wel hun weg vinden van het laboratorium naar onze economie zodat iedereen ervan kan genieten.” De spin-offs stuiten echter vaak op de moeilijkheid om kapitaal te vinden voor hun opstart. Zeker in deze barre financiële tijden waarin het voor jonge, beloftevolle bedrijven quasi onmogelijk geworden is om private financiering te vinden, moet de overheid haar rol ten volle spelen. “Daarom heb ik 10 miljoen euro vrijgemaakt om onze toponderzoekscentra via SOFI en PMV te helpen bij het oprichten van nieuwe bedrijfjes die deze uitvindingen op grote schaal op de markt moeten brengen.”

Over PMV

PMV NV is een Vlaamse investeringsmaatschappij. Zij financiert beloftevolle ondernemers van bij de prille start tot aan de groei en internationalisering van hun bedrijf. Zij investeert ook in grote infrastructuurprojecten en vastgoed. Haar focus is gericht op de duurzame economische ontwikkeling van Vlaanderen, met aantoonbare meerwaarde voor economie en maatschappij (www.pmv.eu).

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt ongeveer 1900 medewerkers waarvan meer dan 500 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2010 bedroeg imec's budget (P&L) 285 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be
Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shangai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Over FIDIMEC

FIDIMEC NV ondersteunt als investeringsvehikel de oprichting en groei van de spin-offs van imec. De focus ligt hierbij uitsluitend op de imec spin-offs waarbij het de missie van FIDIMEC is om vanaf het vroegste stadium deze bedrijven te laten groeien tot succesvolle bedrijven.


Voor meer informatie kan u terecht bij:
Pepric
Stephanie Teughels - CEO
Kapeldreef 75, B-3001 Leuven
Tel +32 16 28 82 82
stephanie.teughels@pepric.com

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us