LEUVEN MINDGATE

Efficiënter omgaan met windenergie door een intelligente afstemming op het elektriciteitsverbruik


Cedric De Jonghe onderzoekt in zijn doctoraat hoe elektriciteitsproducenten op een efficiënte manier kunnen omgaan met windenergie. Hiervoor gebruikt hij wiskundige berekeningsmethoden waarbij rekening wordt gehouden met vraagrespons van de elektriciteitsverbruiker. Uit deze berekeningen blijkt dat het intelligent afstemmen van vraag en aanbod kan leiden tot een efficiëntere integratie van windenergie en mogelijk ook goedkopere elektriciteitsfacturen.

“Op elk ogenblik van de dag moet er een perfect evenwicht zijn tussen elektriciteitsproductie en het verbruik,” vertelt de kersverse doctor in de ingenieurswetenschappen. “Deze afstemming is moeilijker doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van windenergie, die typisch zeer variabel en moeilijk voorspelbaar is.” De Jonghe ontwikkelde daarom nieuwe berekeningsmethoden die rekening houden met de eigenschappen van windenergie. Tegelijk maken ze het mogelijk om het elektriciteitsverbruik intelligent aan te sturen.

Dynamische elektriciteitstarieven zijn daarbij het centrale begrip. In geval van overproductie van elektriciteit door windenergie wordt elektriciteit goedkoper en bij een tekort duurder. Deze schommelingen kunnen consumenten aanzetten om hun verbruik uit te stellen tot een later ogenblik met lage prijzen. Zo wordt er minder verbruikt tijdens momenten met een elektriciteitstekort en meer verbruikt tijdens een overaanbod aan elektriciteit. “Deze intelligente afstemming kan ons efficiënter doen omgaan met windenergie,” aldus De Jonghe

Zowel bepaalde bedrijven als particulieren kunnen baat hebben bij deze technologie. Bedrijven die een marge hebben wat betreft hun stroomverbruik kunnen opteren om hun processen uit te stellen. Particulieren kunnen bijvoorbeeld hun wasmachine laten starten door het domoticasysteem, als dat op het internet lage elektriciteitstarieven opmerkt. Ook de elektrische auto kan opgeladen worden naargelang de elektriciteitsprijs varieert.

Door dit proces van vraag en aanbod beter af te stemmen, kunnen schommelingen in de windproductie beter opgevangen worden. “Hierdoor wordt de productie van windenergie economisch interessanter, waardoor de elektriciteitssector – zelfs op relatief korte termijn – meer zal kunnen investeren in de productie van hernieuwbare energie,” verduidelijkt De Jonghe. “Hopelijk levert hiermee mijn onderzoek een bijdrage aan de klimaatuitdagingen waar we de komende jaren voor staan.”

Cedric De Jonghe gebruikt zijn achtergrond als handelsingenieur in techno-economisch onderzoek aan het K.U.Leuven Energie Instituut. Hij is sinds 2007 doctoraatsonderzoeker onder begeleiding van professor Ronnie Belmans en werkte in 2010 gedurende drie maanden aan de University of Cambridge.

Meer informatie

Cedric De Jonghe
GSM: 0472 897 325

Bron: Campuskrant KU Leuven

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us