LEUVEN MINDGATE

UZ Leuven krijgt kwaliteitsprijs voor Excellentie in Ziekenhuismanagement


UZ Leuven heeft de Kwaliteitsprijs voor Excellentie in Ziekenhuismanagement gewonnen. Met deze prijs belonen Rode Kruis-Vlaanderen en het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap van K.U.Leuven op advies van een onafhankelijke jury het ziekenhuis dat het meest bijdraagt tot de verbetering van de kwaliteit van de zorg. UZ Leuven kreeg de prijs uit de handen van Vlaams minister-president Kris Peeters voor het initiatief "Bewaking geneesmiddeleninteracties in het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift".

Om de patiëntveiligheid te verhogen en het aantal medicatiefouten te reduceren, blijft UZ Leuven het elektronisch medisch voorschrift verder uitbouwen. Dit omvat het systeem om geneesmiddeleninteracties op te sporen. Het online systeem informeert de zorgverleners over mogelijke farmacologische interacties, hoge doseringen, dubbele medicatie, allergieën en zwangerschap van de voorgeschreven geneesmiddelen.

"Hiermee zet UZ Leuven een verdere en belangrijke stap in de verfijning en perfectionering van het elektronische systeem van voorschrijfondersteuning dat de betrokken zorgverleners online informeert over mogelijke geneesmiddeleninteracties. Zo wordt er onder meer gecontroleerd op geneesmiddelenvoorschrift. Het integreren in dat voorschrift van de beschikbare kennis omtrent de vele mogelijke interacties van geneesmiddelen lijkt als idee en optie voor de hand liggend", stelt de jury. De realisatie ervan is volgens de jury veel minder evident. "UZ Leuven is er, als één van de weinigen wereldwijd, in geslaagd om dit opzet tot een goed einde te brengen onder een vorm die vriendelijk en toegankelijk blijft voor de gebruiker. Dat werd mee mogelijk door een zeer sterke en geavanceerde informatica-infrastructuur", luidt het.

Bron: Campuskrant K.U.Leuven

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us